Overheid zet streep door de experimenten met fans bij oefenduels

Overheid zet streep door de experimenten met fans bij oefenduels

14 juli 2020 – De Eredivisie-clubs hebben slecht nieuws gekregen over de versnelde terugkeer van supporters in het stadion. De overheid heeft namelijk een streep gezet door experimenten buiten het door de KNVB gemaakte protocol van tachtig pagina's, waarbij de plannen werden gepresenteerd om extra vaart te maken met de terugkeer van fans in het stadion.Dat schrijft De Telegraaf. De KNVB wilde door middel van proeven in diverse stadions (Ajax, PSV, FC Groningen, De Graafschap, NEC, Go Ahead Eagles en Almere City) experimenteren met de mogelijkheden tijdens oefenwedstrijden. Elke testlocatie moest op versoepelingen en (on)mogelijkheden worden getest. Het doel was om bij de start van de Eredivisie in kaart te hebben of het mogelijk is om meer fans in het stadion te laten dan enkel volgens de anderhalvemeter-regels mogelijk. Daarbij waren diverse mogelijkheden bedacht. 

De overheid heeft daarvoor echter geen toestemming gegeven en stelt dat de anderhalvemeter gewaarborgd moet blijven op de testlocaties. En dat is een teleurstelling, zeker voor de clubs die al plannen hebben gemaakt over hoe de tests uit te voeren. "We hoopten op wat speelruimte, om sneller resultaten te kunnen boeken, zodat het aantal supporters dat wij veilig kunnen ontvangen, sneller opgeschaald zou kunnen worden", laat directeur Toon Gerbrands weten tegenover het medium. In Eindhoven werd onder andere een speciaal bandje daarvoor ontwikkeld. 

Lees ook: Feyenoord denkt aan circa tienduizend fans bij eerste oefenduel

Ook FC Groningen-directeur Wouter Gudde vindt het zonde dat er geen ruimte wordt gegeven voor de inmiddels al besproken experimenten. Voorlopig moeten alle clubs en fans zich dus houden aan het door de KNVB gedeelde protocol en mag daarop niet geexperimenteerd worden door de BVO's. Dat betekent dat er maximaal zo'n 15 tot 35 procent van het stadion kan worden gevuld in de beginfase. Uitsupporters zijn eveneens niet welkom.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 14 augustus 2020

  2. donderdag 13 augustus 2020