"Utrecht of Vitesse nooit meer Europa in bij komst BeNeLiga"

12 juli 2020, 10:13   Bijgewerkt: 12 juli 2020, 10:38

Als er een BeNeLiga komt, dan heeft dat voor alle clubs in Nederland en België grote gevolgen. Volgens Pieter Nieuwenhuis van adviesbureau Hybercube betekent de komst van de nieuwe competitie dat de subtoppers in Nederland geen Europees ticket meer kunnen grijpen, terwijl dat in de huidige opzet nog wel mogelijk is.

Er wordt gekeken naar een competitie met achttien clubs, waarvan tien uit Nederland en acht uit België. De play-offs om Europees voetbal verdwijnen en in totaal zijn er zeven Europese tickets te verdelen. Op dit moment hebben Nederland en België samen nog tien tickets te verdelen. "Er is mij verteld dat ze bij de nieuwe opzet uitgaan van maximaal zeven Europese tickets. Ik vraag me al sterk af of de UEFA daarmee akkoord gaat", vertelt Nieuwenhuis aan Voetbal International. "Maar stel, het is zeven. Grote clubs als Ajax en Club Brugge pakken er altijd eentje en dan gaan er nog twee naar de bekerwinnaars. Dan hou je drie tickets over voor de andere clubs, anderhalf per land."

Dat betekent dat de meeste clubs die normaal wel kans maken op een ticket, nu tussen wal en schip belanden. "Clubs als PSV en Feyenoord hebben dan een serieus probleem, FC Utrecht of Vitesse haalt zelden tot nooit nog Europees voetbal. Beter is dat je op zoek gaat naar een UEFA-proof model. De UEFA is namelijk niet tegen zogeheten cross-border-competities. Ze hebben alleen wel bepaalde eisen."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen