Overzicht: alles over de loting voor de EL en CL

Overzicht: alles over de loting voor de EL en CL

9 juli 2020 – De wereld draait door, zo ook die van de Europese toernooien. Morgenmiddag (vrijdag) vindt in Nyon de loting plaats voor het vervolg van de Champions League en de Europa League. Door de coronacrisis ziet het restant van de toernooien er behoorlijk anders uit. Over de hoe en waarom lees je hieronder alles in het overzicht. Wat de UEFA donderdagavond duidelijk maakte, is dat de returns in de achtste finales van de Champions League gewoon in het stadion van de thuisploeg gespeeld kan worden.Om 12.00 uur wordt er geloot voor de Champions League, een uur later gaan de clubs die in de Europa League nog uitkomen in de koker. Volgende maand worden beide toernooien in de zogenoemde 'Final 8' afgewerkt. De Champions League wordt afgemaakt in Lissabon, terwijl de Europa League hervat wordt in vier Duitse steden. Dit zijn Duisburg, Düsseldorf, Gelsenkirchen en Keulen. In plaats van een heen- en terugduel, is er gekozen voor een eindtoernooivariant met één wedstrijd en daarna een eventuele verlenging en strafschoppen.

Er is echter nog een grote maar: niet alle achtste finales zijn al afgewerkt. In de Champions League moeten er nog vier returns gespeeld worden, in de Europa League zijn er zelfs twee heenduels nog niet eens begonnen. Al deze wedstrijden worden gewoon in het stadion van de thuisploeg afgewerkt, zo laat de voetbalbond donderdagavond weten. FC Barcelona, Bayern München, Manchester City en Juventus krijgen dus de mogelijkheid om de return in de Champions League in eigen stadion af te werken. 

Het Champions League-programma ziet er zodoende als volgt uit.
7-8 augustus: returns achtste finales in stadion van thuisploegen
12-15 augustus: kwartfinales in Lissabon
18-19 augustus: halve finales in Lissabon
23 augustus: finale in Lissabon

Lees ook: Champions League definitief achter gesloten deuren

Loting zonder uitzonderingen
Paris Saint-Germain, RB Leipzig, Atalanta Bergamo en Atlético Madrid maken sowieso kans op de Champions League-finale. Zij zijn immers al zeker van de kwartfinales. De returnwedstrijden die nog gespeeld moeten worden zijn Bayern München – Chelsea, Barcelona – Napoli, Manchester City – Real Madrid en Juventus – Olympique Lyon.

Tijdens de loting van morgen kunnen ook teams uit dezelfde landen elkaar treffen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat Barcelona en Atlético Madrid tegen elkaar spelen in de kwartfinales. Er worden dus geen uitzonderingen gemaakt en iedereen kan elkaar treffen.

Supporters zijn in ieder geval niet welkom, laat de UEFA weten. Wel wordt de Champions League vanaf de kwartfinales gewoon in Lissabon afgewerkt. En dat is enigszins frappant, want delen van Lissabon zijn momenteel in lockdown na nieuwe besmettingen. Volgens de Portugese premier Antonio Costa wordt die lockdown hoogstwaarschijnlijk verlengd tot eind juli. Of de UEFA een alternatief heeft, is niet duidelijk.

Europa League
Het schema van de Europa League lijkt op dat van de grote broer, maar dan is Duitsland de gastheer. De finale vindt in ieder geval sowieso plaats in Keulen. Het programma van de Europa Legue ziet er als volgt uit.

5-6 augustus: returns achtste finales in stadion van thuisploegen
10-11 augustus: kwartfinales in Duitsland
16-17 augustus: halve finales in Duitsland
21 augustus: finale in Keulen

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 14 augustus 2020

  2. donderdag 13 augustus 2020