Eredivisie denkt aan software voor optimale bezetting stadions

Eredivisie denkt aan software voor optimale bezetting stadions

7 juli 2020 – De Eredivisie overweegt een softwareprogramma aan te schaffen de bezetting van stadions zo optimaal mogelijk te maken. Dat zegt Adriaan Visser, voorzitter van PEC Zwolle. "We zullen ons voorlopig moeten instellen op die anderhalvemetereconomie", aldus de preses."Ik heb begrepen dat deze softwareleveranciers groepen kunnen samenstellen", zegt Visser tegen Voetbal International. "Voorbeeld: stel dat je een familie van vier hebt met een seizoenkaart. Die zitten thuis bij elkaar, dus dat kan in het stadion ook. We hebben een groot voordeel ten opzichte van de rest van de evenementenbranche; de club- en seizoenkaarten. Daardoor weten we precies wie er in ons stadion zitten. Uiteindelijk hopen we zo op een bezetting van 30 tot 45 procent uit te komen."

Aanvankelijk wilden Nederlandse clubs niet gedeeltelijk publiek toelaten, omdat dit niet rendabel zou zijn. "Als je alleen naar het geld kijkt, kun je natuurlijk je vraagtekens erbij zetten. "Een wedstrijd kost zestig- tot zeventigduizend euro om te organiseren. Veel kosten zijn vast, zoals de verkeersbegeleiding, de gastvrouwen en de beveiliging. Die mensen moet je ook inhuren als het maar dertig procent vol is. Dat is het bedrijfseconomische verhaal. Wat ik echter veel belangrijker vind, is het sportieve aspect en het recht doen aan fans en sponsors die wij seizoenkaarten hebben verkocht."

Visser maakt de vergelijking met de horeca. "Uiteindelijk gingen de restaurants ook gewoon open met een beperkt aantal gasten. Dat zal ook niet rendabel zijn geweest, maar ze waren blij dat de aanloop op gang kwam en dat ze hun vaste mensen wat konden bieden. Zo moet je het voetbal ook zien."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 7 augustus 2020

  2. donderdag 6 augustus 2020