Van Marwijk vindt ophef over EK 2012 overdreven

Van Marwijk vindt ophef over EK 2012 overdreven

2 juli 2020 – Bert van Marwijk stelt dat de onrust rondom het Nederlands elftal in 2012 minder hevig was dan in het boek van Wesley Sneijder werd geschetst. Volgens de bondscoach van Oranje op dat moment moet het niet groter gemaakt worden dan het was. 'Ja, er zijn wat woorden gevallen. Meer niet. Er is nooit gevochten.'Dat schrijft hij in zijn column in De Telegraaf. Volgens Sneijder was er een enorme tweestrijd binnen de selectie, over met name de spitspositie. Een deel koos voor Klaas-Jan Huntelaar, een deel – onder wie Van Marwijk – voor Van Persie. 'Bij het EK in 2012 deden we dezelfde voorbereiding, maar verloren we de eerste wedstrijd van de Denen. Bij het WK in 2010 wonnen we van diezelfde Denen. En in 2010 zat Klaas-Jan Huntelaar bij zijn club op de bank of soms op de tribune. In 2012 was hij topscorer van de Bundesliga geworden en stond hij er anders in', herinnert Van Marwijk, die zijn keuze desondanks op RvP liet vallen.

'Robin van Persie was topscorer van Engeland geworden. Ik begreep wel dat Klaas-Jan er anders in stond, maar ik had een duidelijke keus gemaakt voor Robin. Dat is voor spelers moeilijk te accepteren, maar het is daar nooit uit de hand gelopen', stelt Van Marwijk. 'Het feit dat er nu pas, na acht jaar, wat over wordt gezegd, geeft aan dat het een storm in een glas water was. Op elk toernooi gebeuren dingen. Dat kun je in de hele historie van het voetbal terugzien. We moeten niet de illusie hebben dat er nooit wat gebeurt. Er is altijd irritatie.'

Lees ookSneijder wilde voor mislukte EK 2012 al thuisblijven door de sfeer

Rentree Robben
Ook over een andere pupil van Van Marwijk ging het afgelopen week: Arjen Robben sprak zijn terugkeer uit bij FC Groningen. Dat was niet verrassend, voor de coach. 'In de winterstop was er al een eerste signaal, toen Arjen aangaf dat hij Bayern München uit de brand wilde helpen', schrijft Van Marwijk.

Lees ookVan Persie: "Robben heeft met deze rentree nu al gewonnen"

'Als je zo geleefd hebt voor je sport zoals hij, kan dit. Hij heeft nog geen greintje vet, voelt zich goed en keert met zijn gezin terug naar zijn roots', aldus de oud-bondscoach. 'Wat ik sterk vind, is dat Arjen eerlijk en duidelijk is. Hij zegt: ik ga beginnen, misschien lukt het, maar ik weet niet of ik één of dertig wedstrijden speel. Daar is iedereen benieuwd naar. Blijft hij fit, dan is hij een meerwaarde voor iedereen en moet heel Nederland daar blij mee zijn.' Van Marwijk heeft Robben een jaar eerder nog benaderd, samen met Mark van Bommel, om naar PSV te komen, maar dat werd niks.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 12 augustus 2020

  2. dinsdag 11 augustus 2020

  3. maandag 10 augustus 2020