Premier League start traject voor meer diversiteit onder coaches

Premier League start traject voor meer diversiteit onder coaches

29 juni 2020 – De Premier League heeft maandag een project gestart om de deuren te openen voor coaches met een andere achtergrond dan de meeste trainer in Engeland momenteel hebben. Een van de pijnpunten in het voetbal was volgens de donkere spelers dat er maar heel weinig gekleurde coaches actief zijn. De Engelse competitie gaat samen met de lagere competities kijken of men het aantal gekleurde coaches kan verhogen in de toekomst.Dat schrijft het in een statement. De in Engeland zogenoemde BAME-coaches (Black, Asian, and minority ethnic) moeten in de komende jaren flink toenemen, zo staat te lezen in het persbericht. Daarbij gaat het een online meldsysteem openen wanneer er racisme plaatsvindt bij de selectie én komt er een plaatsingssysteem. Dat biedt plaats voor maximaal zes coaches per seizoen, voor een intensieve stage van 23 maanden bij clubs uit Engeland.

Het project wordt gezamenlijk gefinancierd door de Premier League en de Prestige Football Academy (PFA). Elke deelnemer krijgt een beurs om aan de slag te gaan bij een club naar keuze. Elke coach neemt tevens deel aan een geïndividualiseerd leer- en ontwikkelingsprogramma en de eerste coaches kunnen in het seizoen 2020/21 al aan de slag.

Lees ook: Sterling doet oproep: "Geef zwarte coaches de juiste kans"

De deelnemende oefenmeesters krijgen mentoring van veertien voormalig coaches, die veel ervaring hebben in het betaalde voetbal. Ook voor de vrouwen in het voetbal wordt een beurs ontwikkeld. "We hebben meer BAME-coaches nodig die het systeem binnenkomen om meer kansen te krijgen", stelt Richard Masters, CEO van de Premier League. "Dit nieuwe programma is ontwikkeld door samenwerking en overleg met onze collega's in het voetbal. Het is essentieel dat er geen belemmeringen zijn voor de toegang om coach te worden." 

Door alle ontwikkelingen rondom het 'Black Lives Matter' kwam er in Engeland opstand tegen de grote hoeveelheid witte coaches. De hoogste afdelingen in Spanje, Engeland, Duitsland en Italië tellen vrijwel louter witte coaches. Patrick Vieira bij OSG Nice is een uitzondering. Slechts 1,7 procent van coaches in toplanden is zwart, zo bleek uit het onderzoek dat destijds werd gehouden.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 8 juli 2020

  2. dinsdag 7 juli 2020