Matig SS Lazio brengt de spanning terug in de Italiaanse titelstrijd

27 juni 2020, 23:38

SS Lazio heeft de Italiaanse titelstrijd weer spannend gemaakt. De nummer twee van Italië ging zaterdagavond met een beetje mazzel in de slotfase voorbij Fiorentina en boekt daarmee de eerste zege van de directe achtervolgers van Juventus na de coronastop. Het maakte via een makkelijk gegeven strafschop en een afstandstreffer een heerlijke goal van Franck Ribéry ongedaan.

Daarmee is de spanning in de titelstrijd in de Serie A weer een beetje terug. Bij de herstart zat het juist nog zo dicht bij elkaar. Maar de ploeg van Maurizio Sarri won tweemaal, terwijl Internazionale in beide duels punten verspeelde en datzelfde gold in het openingsduel ook voor SS Lazio, dat drie dagen geleden een 0-2 voorsprong weggaf tegen Atalanta Bergamo. Een zege was nodig om het nog spannend te houden bovenin.

Tegen Fiorentina begon de formatie van Simone Inzaghi een stuk minder overtuigend dan tegen Atalanta, want de bezoekers hadden het overwicht. Het was een heerlijke individuele actie van Ribéry, waarhij de Fransman de score opende. Alsof hij aan zijn oude maatje Arjen Robben, [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/369086/arjen-robben-mikt-op-comeback-en-terugkeer-bij-fc-groningen/,_blank,die zijn rentree voor komend seizoen bij FC Groningen aankondigde], wilde laten zien dat hij het nog zeker kan. De 37-jarige buitenspeler liet eerder dit seizoen overigens ook al zien het op zijn heupen te hebben, ondanks zijn zware blessure.

Direct in de tweede helft konden de bezoekers via Gaetano Castrolvilli (redding) en Rachid Ghezzal (lat) op een ruimere voorsprong kunnen komen, maar Lazio overleefde de storm uit Florence. Het werd halverwege de tweede helft terug in de wedstrijd geholpen door arbiter Michael Fabbri. Hij trapte in een makkelijke duik van Felipe Caicedo en gaf een strafschop. De VAR greep niet in en Ciro Immobile pakte het cadeautje graag uit.

De aanvaller maakte zijn eerste goal in de laatste drie duels en schoot zijn 28ste doelpunt tegen de touwen. Hij ligt op schema om na Luca Toni en Gonzalo Higuaín de derde speler sinds 1958 te worden met dertig doelpunten in de Serie A, maar belangrijker was de treffer van Luis Alberto nog. Een kleine tien minuten voor tijd schoot hij van ruime afstand met een fraaie boog de bal in het doel. Nederlander Djavan Anderson maakte in de slotminuten nog zijn debuut om de zege over de streep te trekken.

Met zijn goal bezorgde Luis Alberto het duidelijk opgeluchte SS Lazio niet alleen de eerste zege na de coronastop, ook houdt hij de titelstrijd nog spannend. Bij een nederlaag had Juventus namelijk een voorsprong van zeven punten gekregen, door dit resultaat bedraagt de marge met de Oude Dame – dat bovendien nog een zwaar programma heeft – slechts vier punten. Al mocht het daarvoor scheidsrechter Fabbri ook een klein beetje dankbaar zijn.