Liverpool wordt voor het eerst sinds 1990 kampioen

Liverpool wordt voor het eerst sinds 1990 kampioen

25 juni 2020 – Het lange wachten is eindelijk voorbij: Liverpool is voor het eerst sinds 1990 kampioen van de Premier League geworden. De formatie van Jürgen Klopp moest door de coronacrisis langer wachten op de titel, maar won woensdag zelf van Crystal Palace en zag Manchester City donderdag verliezen bij Chelsea (2-1). Daardoor zijn The Reds eindelijk weer eens de beste van Engeland.Het was niet de vraag of, maar wanneer Liverpool kampioen zou worden. De ijzersterke koploper zette zichzelf woensdag op pole position met een 4-0 zege op Crystal Palace. De club zat daardoor in de wachtkamer en zou bij een zege van City op Chelsea komende week op bezoek bij City de titel kunnen pakken. Manchester City liet echter na om te winnen bij Chelsea, waardoor Liverpool zonder te spelen zeker is van het kampioenschap. De blauwe formatie van Manchester moet zodoende na twee titels op rij de beker afstaan aan de formatie van Klopp.

Chelsea-uit was op papier een lastige horde voor het team van Pep Guardiola en dat bleek ook in de praktijk. De Londenaren legden City het vuur aan de schenen en kwamen niet onverdiend op voorsprong. Na ruim een halfuur gingen Benjamin Mendy en Ilkay Gündogan gruwelijk de fout in. Zij hadden simpel uit kunnen verdedigen op de middenlijn, maar lieten Christian Pulisic er met de bal vandoor gaan. De Amerikaan was niet meer te achterhalen en schoof prima raak in de verre hoek. Hij scoorde voor de tweede wedstrijd op rij.

Manchester City wist dat het aan de bak moest en kwam terug. Kort na rust nam sterspeler Kevin De Bruyne het heft in handen door na 55 minuten een vrije trap heerlijk in de kruising te sturen. De Belg maakte al zijn tiende goal van dit Premier League-seizoen en stelde het Liverpool-feest nog even uit. Opmerkelijk genoeg bleek die treffer geen aanzet voor een offensief van Manchester City, al raakte Raheem Sterling kort daarna nog wel de paal. Chelsea drukte het gaspedaal namelijk weer in een kreeg waar het recht op had.

Een fout van Ederson, die de bal in de voeten schoot van Mason Mount bleef nog onbestraft, maar Chelsea drukte door. Eerst werd een inzet van Pulisic nog op zeer knappe wijze van de lijn gehaald door Kyle Walker, maar daarna was het toch raak. Fernandinho maakte hands in het strafschopgebied en kreeg de rode kaart. Willian wist wel raak met de penalty en schoot overtuigend de 2-1 tegen de touwen in de 78ste minuut. Die tik kwam Manchester City niet meer te boven.

Het past zodoende in het seizoen van Manchester City, dat dit seizoen simpelweg niet stabiel genoeg bleek om Liverpool bij te houden. Het team van Klopp, Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum kan nu echt feest gaan vieren, wetende dat de negentiende Premier League-titel een feit is voor Liverpool. Eindelijk, zullen de trouwe fans denken. De zeven speelronden hierna zijn voor de kampioen niet meer dan een formaliteit. Het wordt een soort lange ereronde van een ploeg die veel te sterk is gebleken voor de competitiegenoten. Ook de coronacrisis kon Liverpool niet stoppen.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 8 augustus 2020

  2. vrijdag 7 augustus 2020

  3. donderdag 6 augustus 2020