Bergwijn ziet heldenrol tegen United in rook opgaan

19 juni 2020, 23:15   Bijgewerkt: 20 juni 2020, 00:11

De kraker tussen Tottenham Hotspur en Manchester United heeft vrijdagavond geen winnaar opgeleverd. Steven Bergwijn leek lang de matchwinnaar te worden voor de Londense club, maar tien minuten voor tijd kwam de ploeg van trainer Ole Gunnar Solskjaer verdiend op 1-1. In de strijd om een Champions League-ticket schieten beide teams niet veel op met het gelijkspel.

Voor weinig clubs kwam de coronastop zo gelegen als Tottenham Hotspur. In de weken voor de verplichte pauze werd het team van trainer José Mourinho uitgeschakeld in de Champions League, de FA Cup en won het geen van de drie laatste wedstrijden Premier League. De slechte reeks was mede te wijten aan de afwezigheid van enkele spelers, onder wie aanvoerder Harry Kane. Tijdens de coronacrisis herstelde de spits van de hamstringblessure die hij in januari opliep. Als basisspeler maakte Kane vrijdagavond zijn rentree bij Tottenham Hotspur.

Samen met Heung-min Son en Bergwijn vormde hij de aanval bij Tottenham Hotspur. In de openingsfase van de wedstrijd liet het trio zich weinig zien. Manchester United, dat zonder Paul Pogba startte, had het eerste deel van de wedstrijd het betere van het spel. Dat leidde halverwege het eerste bedrijf tot een grote kans voor Marcus Rashford, die de bal voor zijn voeten kreeg na slecht verdedigingswerk van Davinson Sánchez. Met zijn voeten keerde Hugo Lloris het schot van de Engelsman.

Op het moment dat de 0-1 in de lucht hing, sloeg Tottenham Hotspur toe. Bergwijn kreeg halverwege de helft van de bezoekers de bal, omspeelde Harry Maguire en kon vervolgens niet worden bijgehaald door de andere verdedigers van Manchester United. Het kiezelharde schot dat volgde, vloog via de handen van David De Gea het doel in. Het spelbeeld in de eerste helft kantelde na de 1-0. Tottenham Hotspur kreeg een paar minuten na de openingsgoal een goede mogelijkheid via Son, die op aangeven van Bergwijn bijna raak kopte. Ditmaal keerde De Gea de inzet wel.

Manchester United nam in de tweede helft weer het heft in handen. Tottenham Hotspur betrok de verdedigende stellingen en beperkte zich tot tegenhouden. Pas nadat Paul Pogba in het veld was gekomen, werden de bezoekers echter gevaarlijk. De Fransman maakte als invaller zijn eerste minuten sinds december. Door blessureleed heeft hij dit seizoen nog maar weinig gespeeld. Vlak nadat Pogba de lijnen was gekomen, kreeg Anthony Martial na een fraaie steekpass van Bruno Fernandes dé kans op de 1-1. Hij nam echter te veel tijd, waardoor Eric Dier kon ingrijpen. Niet veel later produceerde de aanvaller een schot richting de kruising, dat op sublieme wijze werd gekeerd door Lloris.

Manchester United maakte tien minuten voor tijd de verdiende gelijkmaker. Pogba omspeelde Dier op de achterlijn en werd vervolgens in de rug geduwd door de Engelsman. De strafschop die volgde werd in de hoek geplaatst door Bruno Fernandes. In blessuretijd leek Manchester United nog een tweede penalty te krijgen na een vermeende overtreding van Dier op Bruno Fernandes, maar na inmenging van de VAR ging de bal toch niet op de stip.

Door de remise blijft Manchester United steken op de vijfde plaats. De achterstand op nummer vier Chelsea, dat nog in actie moet komen tegen Aston Villa, is twee punten. Tottenham Hotspur blijft achtste en staat zes punten van een Champions League-ticket.