Gerbrands: "Ik kan Van Bommel recht in ogen kijken"

16 juni 2020, 15:42   Bijgewerkt: 16 juni 2020, 16:16

Hoewel PSV een teleurstellend seizoen kende, kijkt Toon Gerbrands terug op een historisch seizoen. "Niemand zal dit ooit vergeten, achteraf heeft het zoveel verschillende kanten gekend", zegt de algemeen directeur van de Eindhovenaren.

PSV begon het seizoen met uitschakeling voor de Champions League, plaatsing voor de Europa League en een goede start in de Eredivisie. "Na een wedstrijd of negen stonden we met Ajax bovenaan. Ook in de Europa League stonden we bovenaan. Er was geen aanleiding te veronderstellen dat het misging", blikt Gerbrands terug met PSV TV.

Na een nederlaag in Utrecht stortte PSV als een kaartenhuis in elkaar. Het elftal haakte af in de titelstrijd en overwinterde niet in Europa. Uiteindelijk moest Mark van Bommel wijken. Gerbrands: "Ik durf te zeggen dat we er alles aan gedaan hebben. Als hij hier binnen zou lopen, kan ik hem recht in de ogen aankijken over de samenwerking en hoe het afgelopen is. Voor hem is het niet prettig geweest. Ik begrijp dat heel goed, maar ik zit hier voor de club en dan is het weleens lastig zulke beslissingen te moeten nemen."

Heftige nasleep

Gerbrands had niet gerekend op de ingrijpende nasleep. De achterban van PSV keerde zich tegen hem en technisch directeur John de Jong. Zelfs de persoonlijke veiligheid raakte in het geding. "Je moet een grote jongen zijn in deze wereld, maar het werd wel heftig. Een paar spreekkoren en spandoeken weet ik wel te accepteren, maar het duurde gewoon te lang. Zulke persoonlijke effecten had ik nog nooit meegemaakt. Van allerlei autoriteiten kregen we ook waarschuwingen. Ik heb toen mijn eigen grenzen gesteld. Voor deze club wil ik hard werken, maar er gaat in mijn straat geen busje worden geplaatst voor mijn eigen veiligheid, want dan stoppen we ermee."

De directie ging met allerlei geledingen binnen de club in gesprek om een streep te zetten onder de roerige periode en kon de blik daarna weer op de toekomst. Gerbrands en De Jong bleven aan en vonden zij in Roger Schmidt de nieuwe trainer voor komend seizoen. "Ik denk dat mensen onderschatten wat voor een hell of a job het is geweest om hem binnen te halen. Hij kon overal naartoe."

Schmidt kon bijvoorbeeld naar de Premier League. "De salarissen lagen voor het oprapen. Financieel kunnen wij nooit tegen dat soort competities op. We hebben daarom letterlijk en figuurlijk voor zijn deur gelegen. In gesprekken hebben we de club verkocht en verteld waarom we hem wilden hebben. We onderschatten weleens hoe in het buitenland naar PSV gekeken wordt. Daar zien ze ons echt als een grote club."

Solidariteit

Ook bespreekt Gerbrands in de terugblik de lobby naar Den Haag tijdens de coronacrisis. "In de relatie met Den Haag is het betaald voetbal niet goed. Die kritiek deel ik wel. Op dit moment gaat het een stuk beter. In algemeenheid was er behoorlijk kritiek uit Den Haag: je gooit er wel de rekening neer, maar er is geen plan. Dat is nu opgepakt. Met z'n allen hebben we slagen gemaakt. In de weken ervoor lag het redelijk stil, dat hebben we niet goed gedaan. Wij hebben een bedrijfstak waarin je één woord moet schrappen: solidariteit, want dat is er nauwelijks."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen