Deltaplan: vangnet overheid maximaal 140 miljoen

Deltaplan: vangnet overheid maximaal 140 miljoen

5 juni 2020 – Het Nederlandse betaald voetbal lost de financiële malaise van de coronacrisis grotendeels zelf op. In het slechtste scenario (een heel seizoen zonder publiek) wordt er voor 140 miljoen euro een beroep gedaan op de overheid. Dat zegt KNVB-directeur Eric Gudde na het overhandigen van het deltaplan aan minister Martin van Rijn.



"Ongeveer 200 miljoen euro wordt door de sector zelf opgelost. Daarbij dragen Ajax, PSV, Feyenoord en AZ als grootste clubs de zwaarste lasten", zegt Gudde tegen de NOS. "Als we een heel seizoen zonder publiek spelen, komt het vangnet dat we van de overheid nodig hebben maximaal uit op 140 miljoen. Dat wordt al minder als de huidige NOW-regeling (salarismaatregel vanuit overheid, red.) wordt doorgetrokken en als we toch al eerder met publiek kunnen spelen."

Stip op de horizon: vanaf 1 januari volle stadions weer mogelijk

Planning
Het is de bedoeling dat de Eredivisie en Eerste Divisie in september hervat. In augustus hopen profclubs onderling tegen elkaar te kunnen spelen. Mogelijk dat voor AZ, PSV en Willem II ook al Europese verplichtingen staan te wachten. Gudde: "We kregen van de UEFA vandaag te horen dat ze misschien al in augustus kwalificatieronde 2 en 3 van de Champions League en Europa League willen laten spelen. Wij willen dus voor 1 september weer gaan voetballen. Voor mijn gevoel is dit ook voor de minister een duidelijke zaak."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 8 juli 2020

  2. dinsdag 7 juli 2020