Elia en St. Juste fel tegen racisme: "Het is een ziekte"

Elia en St. Juste fel tegen racisme: "Het is een ziekte"

5 juni 2020 – Eljero Elia heeft zich hard uitgesproken tegen elke vorm van racisme. De voetballer van Istanbul Ba?ak?ehir noemt racisme 'een ziekte', waar nog altijd niet mee is afgerekend. "Een ziekte die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Zo zie ik het." Collega-voetballer Jeremiah St. Juste spreekt zich fel ook uit. Dat vertelt hij tegenover VICE Sports over de recente ontwikkelingen in Amerika, over de dood van Amerikaan George Floyd in Minneapolis. Zelf had hij als voetballer ook te maken met racisme. "Dan loop je op het veld en gaan ze apengeluiden maken naar een tegenstander. Er zitten altijd een paar mongolen tussen die zulke dingen doen. Ik zie het echt als een ziekte."

Demonstraties
Ook 1. FSV Mainz-verdediger St. Juste werd door het Dagblad van het Noorden gevraagd naar de ontwikkelingen op het gebied van racisme. Als hij niet had moeten voetballen, dan had hij het voorbeeld van Memphis Depay en Denzel Dumfries gevolgd en had hij zich aangemeld voor de demonstraties in Amsterdam en Rotterdam.

"Want ik vind het mooi dat zij erbij waren", vertelt St. Juste. "Je kunt je voorstellen hoe belangrijk het is dat mensen zelfs, terwijl er een pandemie is, het risico nemen om te demonstreren tegen politiegeweld en institutioneel racisme. Mensen kúnnen niet meer. Dat is een gevoel dat heel sterk leeft."

Al is er volgens hem wel een oplossing. "Je kunt je voorstellen hoe belangrijk het is dat mensen zelfs, terwijl er een pandemie is, het risico nemen om te demonstreren tegen politiegeweld en institutioneel racisme. Mensen kúnnen niet meer. Dat is een gevoel dat heel sterk leeft."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 2 juli 2020

  2. woensdag 1 juli 2020