FIFA schaart zich in statement achter de Floyd-steunbetuigingen

2 juni 2020, 21:57   Bijgewerkt: 2 juni 2020, 23:23

De FIFA heeft een duidelijk statement naar buiten gebracht en vindt dat alle eerbetonen van afgelopen weekend aan het adres van George Floyd in principe onbestraft moeten blijven. De FIFA vindt de acties passen in de antiracismeboodschap die het zelf ook al jarenlang uitdraagt. 'De toepassing van de spelregels wordt overgelaten aan de organisatoren van de wedstrijden, die wel gezond verstand moeten gebruiken en rekening moeten houden met de context rond de evenementen.'

Dat schrijft de voetbalbond in een verklaring over de gebeurtenissen van afgelopen weekend. In Duitsland maakten Weston McKennie, Jadon Sancho, Achraf Hakimi en Marcus Thuram een duidelijk statement tegen de laffe daad, maar de Duitse bond is van mening dat ze mogelijk de regel over politieke statements op de uitrusting hebben overtreden. Daar gaat de tuchtcommissie onderzoek naar doen. Het feit dat de FIFA aangeeft dat ze niet bestraft hoeven te worden of dat er bij die vervolgacties in elk geval het gezonde verstand gebruikt moet worden, zal het kwartet spelers helpen - helemaal als de UEFA dat voorbeeld volgt.

"Voor alle duidelijkheid: in een FIFA-wedstrijd zouden de recente demonstraties van spelers in Bundesliga-wedstrijden een applaus en geen straf verdienen", licht FIFA-president Gianni Infantino het standpunt toe. "We moeten allemaal nee zeggen tegen racisme en elke vorm van discriminatie. We moeten allemaal nee zeggen tegen geweld. Elke vorm van geweld."

Lees ook: Viertal mogelijk gestraft voor Floyd-steunbetuigingen

Statements van clubs en spelers tegen racisme

Vandaag (dinsdag) is er op alle kanalen op social media bij talloze clubs aandacht geweest voor het feit dat men in de voetballerij tegen discriminatie is. De clubs posten berichten op Instagram, Facebook en Twitter met zwarte blokken (zie onder) met onder ander de hastags #BlackOutThuesday en #BlackLivesMatter. Ook dat is een krachtige steunbetuiging en een duidelijk geluid tegen racisme, zeker omdat het massaal werd gedaan op de sociale media.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen