KNVB vraagt FIFA om pauze in de zomerse transferperiode

KNVB vraagt FIFA om pauze in de zomerse transferperiode

2 juni 2020 – In tegenstelling tot de meeste andere landen in Europa is er in Nederland niet voor gekozen om de competities af te maken. Dat zorgt voor een nieuw probleem bij de KNVB. In alle andere landen gaat de transferperiode namelijk pas open na afloop van de competitie. Volgens regels van de FIFA mag de markt maximaal twaalf weken open blijven, waardoor de KNVB in problemen komt.Half juni schieten onder meer La Liga, de Serie A en de Premier League weer in gang. La Liga verwacht in de derde week van juli klaar te zijn en de Engelse competitie is mogelijk op 1 augustus afgerond. In Nederland is de competitie allang en breed beëindigd en gaat de markt open op 9 juni. Dat betekent echter wel dat de markt op 1 september dicht moet. Veel eerder dus dan het geval is in de toplanden.

Een oplossing kan zijn om een pauze in de markt in te lassen. "We zijn hier druk mee bezig" zegt bestuurssecretaris Mark Boetekees van de KNVB tegen Voetbal International. "We proberen onze markt te laten aansluiten op de internationale ontwikkelingen. Anders is het straks zo dat onze markt gesloten is, terwijl die in de landen om ons heen nog open is. Dat zou betekenen dat spelers na 1 september nog wel kunnen vertrekken uit Nederland, maar dat de Nederlandse clubs geen vervangers meer kunnen halen. Dat vinden we uiteraard geen wenselijk scenario."

De KNVB hoopt op begrip en hulp van de FIFA. "We gaan vragen of we de markt zouden mogen opknippen. Bijvoorbeeld door ergens een pauze in te gelasten. We zijn dan wel twaalf weken open, maar niet twaalf weken aan één stuk. Dan kunnen clubs wel gewoon vanaf 9 juni de spelers aantrekken en laten meetrainen. In de zomer zou de markt dan tijdelijk dicht gaan en later gaat die dan weer open, zodat we in de pas lopen met de rest van Europa. Hopelijk gaat de FIFA hier flexibel mee om. Als dat niet gebeurt, zullen we waarschijnlijk later dan 9 juni open moeten gaan."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 15 juli 2020

  2. dinsdag 14 juli 2020

  3. maandag 13 juli 2020