Van Basten: Michels was bang dat Cruijff hem zou overtreffen

29 mei 2020, 15:27   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Na het gewonnen EK in 1988 had het Nederlands elftal de hoop om ook op het WK in 1990 hoge ogen te gooien. Dat lukte echter totaal niet: Oranje werd met bondscoach Leo Beenhakker meteen na de groepsfase uitgeschakeld. Volgens Marco van Basten was het daarvoor al misgegaan.

De spits weet dat er voor het EK door het vertrek van Thijs Libregts een nieuwe bondscoach moest worden aangesteld. Het was de taak van Rinus Michels om een nieuwe bondscoach te vinden en hij koos opmerkelijk genoeg voor Beenhakker. De selectie had daarvoor juist om Johan Cruijff gevraagd maar Michels stelde Beenhakker aan. "Waarom, dat weet niemand", vertelt Van Basten aan Ons Oranje. "Het enige vermoeden dat ik heb is dat Michels dacht: Als Cruijff wereldkampioen wordt, is mijn titel van '88 minder belangrijk. Dat idee kreeg ik. Misschien is het inderdaad wel zo simpel en kinderachtig hoe dit soort dingen worden beslist. Ik kon er geen andere verklaring voor vinden, laat ik het zo zeggen."

Met Beenhakker op de bank beleefde liep het op het WK in Italië voor geen meter, zag Van Basten. "We hadden in 1990 een beter team dan in '88, maar door de hele rompslomp eromheen kwam er een heel vervelende sfeer. We gunden het elkaar gewoon niet, zo heb ik het ervaren. Alles wat rondom het voetbal verkeerd kon gaan, ging verkeerd."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen