Sporting-hooligans die Dost en co aanvielen gevangenis in

Sporting-hooligans die Dost en co aanvielen gevangenis in

28 mei 2020 – Negen supporters van Sporting Portugal zijn donderdag veroordeeld tot gevangenisstraffen tot vijf jaar voor de aanval op de spelers van hun club in 2018. De hooligans bestormden het trainingscomplex van de Portugese club en gebruikten geweld tegen spelers, onder wie Bas Dost. Toenmalig voorzitter Bruno de Carvalho, die het brein achter de aanval zou zijn geweest, is vrijgesproken.De rechtbank heeft nog eens 29 fans veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraf. Zij maakten deel uit van de groep die ruim twee jaar geleden het trainingscomplex bestormden om hun onvrede te uiten over het mislopen van Champions League-voetbal. Zij waren gewapend met onder meer riemen, fakkels en zelfs strijkijzers. Onder meer Dost en doelman Rui Patricio werden aangevallen. Dost hield een flinke hoofdwond over aan de aanval.

In februari getuigde de spits, tegenwoordig actief voor Eintracht Frankfurt, tegenover de rechtbank over de veelbesproken gebeurtenis. Dost vertelde toen dat hij in de gang richting de kleedkamer werd aangevallen. "Ik viel meteen en hij begon me te schoppen. Een ander hielp hem. Ik denk dat ik een paar seconden out ben geweest. Toen hielp João Rollin (assistent-secretaris, red.) me overeind en nam me mee. Er was veel bloed. Ik weet nog dat ik zei, en misschien was dat een beetje egoïstisch: laat me alsjeblieft niet alleen. Ik kwam in een kamer terecht waar een dokter en verpleger mijn hoofdwond behandelden. Ze hebben de wond goed genaaid, maar ik heb nog steeds een litteken", zei hij.

Dost probeerde eerst nog het gesprek met de hooligans aan te gaan. "Ik speelde al lang bij Sporting en wilde vragen waarom ze er waren. Ik ben een Nederlander en wij lossen dingen op door te praten", aldus Dost, die daarna voor zijn leven vreesde. "Het was verschrikkelijk. Ik liet mijn kinderen niet meer alleen naar buiten gaan. Ik durfde niet eens meer naar de supermarkt. Nu ben ik niet meer bang. Ik heb in Lissabon met een psycholoog gesproken, maar het is goed dat ik het land heb verlaten. Ik heb weken nodig gehad om te herstellen."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 15 juli 2020

  2. dinsdag 14 juli 2020

  3. maandag 13 juli 2020