KPMG: Ajax 23ste op ranglijst meest waardevolle clubs

KPMG: Ajax 23ste op ranglijst meest waardevolle clubs

28 mei 2020 – Ajax bezet de 23ste plaats op de ranglijst van meest waardevolle Europese clubs. Volgens de Football Benchmark van accountantskantoor KPMG vertegenwoordigen de Amsterdammers, na een stijging van 37 procent ten opzichte van 2019, een waarde van 432 miljoen euro. Real Madrid is van alle Europese clubs het meeste geld waard: 3,478 miljard. Deze waardes zijn gebaseerd op de periode voor de coronauitbraak.De Football Benchmark gaat over - volgens KPMG - de 32 belangrijkste clubs in Europa. Die vertegenwoordigen samen een waarde van 39,7 miljard euro. Het betekent een stijging van twaalf procent ten opzichte van een jaar eerder. Achter Real maken Manchester United (3,342 miljard) en Barcelona (3,193) miljard de top-drie compleet. Barça verdrong Bayern München (2,878 miljard) van de derde plaats. Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat Olympique Lyon sinds 2016 de meeste groei in waarde heeft gerealiseerd. De waarde van de Franse club steeg van 186 miljard in 2016 tot 543 miljard op het moment dat de corona crisis uitbrak. Dit is een toename van 193 procent.

"Sinds 2016 is de gezamenlijke waarde van de 32 clubs met 51% toegenomen", zegt Paul Adriani van KPMG's Sports Advisory Practice. "De inkomsten uit de verkoop van televisierechten zijn sinds 2016 met explosief toegenomen, met 65 procent. De inkomsten uit de wedstrijden zijn de afgelopen vijf jaar met 22 procent gestegen. De commerciële inkomsten, zoals sponsoring en merchandising, stegen met 39 procent. Het is opvallend dat 25 van de 32 clubs laten zien dat zij de afgelopen jaren minder afhankelijk zijn geworden van de inkomsten uit thuiswedstrijden. Dat is een positieve ontwikkeling gezien het feit dat deze bron van inkomsten het meest getroffen wordt door de coronacrisis."

De pandemie zorgt ervoor dat de liquiditeit van clubs onder grote druk komen te staan. Adriani: "Door het niet spelen van wedstrijden zijn de inkomsten van de clubs fors gedaald. Dat geldt echter niet voor de spelerssalarissen. De winstgevendheid staat dus enorm onder druk en leidt bij veel clubs tot liquiditeitsproblemen. En de onzekerheid over een mogelijke hervatting van de competitie en de gevolgen die het niet uitspelen van de verschillende competities heeft voor de financiële positie baart veel clubs zorgen. De waarde van de clubs zal er vanaf nu dan ook heel anders uitzien, ook al hebben veel clubs de spelerssalarissen en andere kosten naar beneden bijgesteld."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 15 juli 2020

  2. dinsdag 14 juli 2020

  3. maandag 13 juli 2020