Eerste conclusies Bundesliga: meer respect en zuivere speeltijd

Eerste conclusies Bundesliga: meer respect en zuivere speeltijd

28 mei 2020 – De hervatting van de Bundesliga volgens het coronaprotocol zorgt voor meer respect richting de arbitrage, een toename van de zuivere speeltijd en het vijf keer wisselen komt het spel ten goede. Dat vertelt Jaap Uilenberg. De oud-arbiter zit in een zogenaamde subgroep die de scheidsrechterscommissie van de UEFA ondersteunt. Dat orgaan besprak gisteren de eerste wedstrijden in Duitsland zonder publiek."De invloed en druk van de toeschouwers is weg en dat zie je terug in het gedrag van de spelers. Er worden nog net zoveel kaarten gegeven als voor de herstart, maar er is minder emotie, minder gedoe, er zijn nauwelijks opstootjes en de beslissingen worden veel sneller geaccepteerd", zegt Uilenberg in de Tubantia. "Door het ontbreken van het publiek krijg je in het veld een totaal andere sfeer. Het pure voetbal lijkt ook te zegevieren als je ziet dat de meeste wedstrijden worden gewonnen door de uitploeg."

Een voorzichtige conclusie is ook dat de zuivere speeltijd toeneemt. "In de normale situatie was de de effectieve speeltijd in de Bundesliga 55 minuten. In de eerste speelronde was dat 59 minuten, in speelronde twee 57 minuten. Dat lijkt een minimaal verschil, maar dat is het niet. Als dit zich voortzet, dan is het interessant te onderzoeken waar dat vandaan komt. Ook daarbij zou de emotie van de tribune die overslaat op het veld zomaar een rol kunnen spelen", aldus Uilenberg.

Vanwege de korte voorbereidingstijd op de hervatting en de fysieke gesteldheid van spelers, mogen coaches vijf keer wisselen. Uilenberg sluit niet uit dat die regel voor altijd in de spelregels blijft staan. "In de Bundesliga zie je vaak dat ploegen op het eind er doorheen zitten, maar het is nu opvallend te zien dat het hoge tempo in de wedstrijden tot het eind toe wordt gehandhaafd. De gedachte is dat dat komt omdat je vijf keer mag wisselen, waardoor je veel frisheid houdt. Tot dusverre zijn in al die wedstrijden de wissels pas na rust doorgevoerd. De FIFA heeft inmiddels besloten dat die regel van vijf keer wisselen sowieso tot en met eind december blijft, maar dat zou zomaar eens een blijvertje kunnen zijn."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 15 juli 2020

  2. dinsdag 14 juli 2020

  3. maandag 13 juli 2020