Nederland
2 – 0
Oostenrijk

PSV neemt na één seizoen wederom afscheid van Afellay

PSV neemt na één seizoen wederom afscheid van Afellay

27 mei 2020 – De wegen van Ibrahim Afellay en PSV scheiden komende zomer, meldt de Eindhovense club via de officiële kanalen. In goed overleg hebben speler en club besloten de samenwerking te beëindigen. De 34-jarige Afellay keerde afgelopen zomer na acht jaar terug in Eindhoven, waar hij van Mark van Bommel de aanvoerdersband kreeg. Binnen de lijnen kon hij zijn team nauwelijks leiden, want vanwege fysieke problemen kwam de routinier tot slechts drie optredens.

"We hebben Ibrahim uitgelegd wat in onze ogen zijn perspectief is en dat we denken dat dit niet past bij zijn ambities", licht technisch manager John de Jong het vertrek van Afellay toe. "Omdat we zo ontzettend veel respect hebben voor zijn loopbaan én de manier waarop hij zich na zijn terugkeer heeft gepresenteerd, zijn dat moeilijke gesprekken. We gaan echter goed uit elkaar en we rekenen erop dat het afscheid tijdelijk is. Ibi is en blijft een echte PSV'er. Qua voetbal zit zijn tijd bij PSV er nu op, maar onze deur staat altijd voor hem open."

Afellay, die door blessureleed de voorbije jaren weinig heeft gespeeld, koestert geen wrok jegens de clubleiding van PSV. "John en Toon (Gerbrands, red.) zijn eerlijk geweest en dat waardeer ik ontzettend. Ze hebben duidelijk laten blijken dat de warmte die ik voel voor PSV wederzijds is. En daar ben ik echt blij mee. Ik ben door de jaren heen een echte PSV'er geworden en gebleven. Het is mooi om te horen dat ik hier altijd welkom blijf."

Hoewel Afellay volgend seizoen geen PSV'er meer is, hangt hij zijn voetbalschoenen nog niet aan de wilgen. "Ik ben van mening dat mijn loopbaan er nog niet op zit, dat ik op een goed niveau nog van waarde kan zijn. Ik voel me sinds de winterstop pas echt honderd procent fit. De komende weken ga ik gebruiken om te bepalen of ik bij een andere club nog voor mijn kans wil gaan", zegt de 57-voudig Oranje-international, die in het verleden ook bij FC Barcelona, Schalke 04, Olympiakos en Stoke City speelde.

Toekomst in Eindhoven
Na zijn carrière als profvoetballer kan Afellay terugkeren bij PSV. "Ibi is op en top professional. Een voorbeeld voor velen. Zijn drive om terug te willen komen na maar liefst drie zware knieblessures is prijzenswaardig geweest. Maanden heeft hij individueel getraind, daarna met PSV onder 19, om vervolgens bij de A-selectie in te stromen. Ik heb daar echt bewondering voor. Maar naast die brandende ambitie maakt hij keuzes met zijn verstand en gaat hij nooit over één nacht ijs. Om al deze karaktereigenschappen willen wij hem in de toekomst graag weer bij PSV betrekken. In de rol die hem past", aldus De Jong.

gerelateerd