Viroloog: besmettingskans buiten laag, fans in stadion is anders

26 mei 2020, 10:47

Viroloog Louis Kroes denkt dat het nog een tijd zal duren voordat de voetbalstadions weer vol zitten. Hoewel inmiddels sterk wordt getwijfeld aan het besmettingsgevaar in de buitenlucht, ligt dat voor volle voetbalstadions – waar mensen ook in de buitenlucht zitten – wel anders. "We moeten echt voorzichtig blijven met dit soort massa-evenementen."

Dat vertelt Kroes tegenover dagblad Trouw. Steeds meer onderzoeken vermoeden dat de besmettingskans via de buitenlucht zeer klein is. Dat is anders bij hele grote groepen mensen, zoals in de voetbalstadions aan de hand. "Die enorme dichtheid van mensen op grote schaal, dat is met geen enkele andere activiteit in het maatschappelijk verkeer te vergelijken", aldus Kroes, verbonden aan het Leiden University Medical Center (LUMC).

"Het gevaar van overdracht van het virus door een bries op het strand is verwaarloosbaar. Dat geldt eigenlijk ook voor actieve sportbeoefening. Daar komt genoeg dynamiek en beweging bij kijken. Dat ligt anders als je met tienduizenden met een extreme dichtheid op elkaar zit op tribunes, in een statische situatie, met vaak nog veel intensieve fysieke contacten", weet Kroes. Daarom is de kans dat de stadions op (korte) termijn weer beschikbaar komen voor de supporters, verwaarloosbaar.

Lees ook: Voetbal met fans pas bij coronavaccin: "Jaar of langer is reëel"

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen