'Eredivisie-clubs zoeken naar oplossing hoge huur stadions'

'Eredivisie-clubs zoeken naar oplossing hoge huur stadions'

25 mei 2020 – De rechtszaak van Vitesse die maandag plaatsvindt, wordt met veel interesse gevolgd door veel andere Eredivisie-clubs. Het staat dan tegenover de stadioneigenaar van de GelreDome voor een halvering van de huur. Net als in Arnhem hebben veel clubs moeite om de soms hoge huursommen op te brengen, zeker nu er helemaal niet meer gevoetbald wordt en een perspectief op fans in de stadions is verdwenen. Ook Ajax en Feyenoord spraken al met de eigenaar van hun onderkomens.



Dat schrijft het Algemeen Dagblad althans. Slechts zes clubs zijn zelf eigenaar van hun stadion en hebben dus niet te maken met huur, terwijl er nog een klein gedeelte maar heel weinig huur betaalt. Dat geldt bijvoorbeeld niet voor Ajax, dat al overleg voerde met de Johan Cruijff ArenA. Een harde deal kwam daar nog niet uit, want Ajax betaalt ook een deel naar rato van het aantal toeschouwers. Omdat die er momenteel niet zijn, is de huur al lager dan die eerder was.

Lees ookVitesse bevestigt kort geding: "We zien ons genoodzaakt" 

Feyenoord klopte ook al aan bij De Kuip, maar het stadion zit zelf ook in de problemen en klopte op haar beurt al aan bij de gemeente. AZ heeft het stadion in eigen beheer en PSV betaalt geen huur, maar erfpachtcanon van 2,4 miljoen euro per jaar. Toon Gerbrands heeft zich nog niet bij de gemeente gemeld voor een verlaging van dat bedrag.

Alleen AZ, Fortuna Sittard, Heracles Almelo, PEC Zwolle, PSV, RKC Waalwijk, Sparta Rotterdam, FC Twente en VVV-Venlo hebben geen tijdelijke verlaging of uitstel van de huur gevraagd, veelal omdat ze het stadion in eigen beheer hebben of al heel weinig betalen. Alle andere clubs in de Eredivisie hebben al problemen met de financiering van hun onderkomen of staat dat nog te gebeuren. 

gerelateerd

Meer nieuws

  1. dinsdag 7 juli 2020

  2. maandag 6 juli 2020

  3. zondag 5 juli 2020