Oostenrijkse Bundesliga wordt hervat: dit staat er nog op het spel

Oostenrijkse Bundesliga wordt hervat: dit staat er nog op het spel

20 mei 2020 – In diverse competities gaat de bal weer rollen na een lange coronastop. Om het geheugen weer een beetje op te frissen, zetten we op een rijtje waarvoor er nog gevoetbald wordt, welke Nederlanders weer in actie komen en ook werpen we een blik op het nog te spelen restant van het bekertoernooi. In deel negen: de hervatting van de Oostenrijkse Bundesliga, waar de bal waarschijnlijk begin juni weer begint te rollen.
Titelstrijd

AZ- en PSV-beul LASK Linz staat vanaf de eerste dag bovenaan in Oostenrijk en kan dit seizoen zomaar eens de hegemonie van RB Salzburg doorbreken. Gestreden is de strijd nog lang niet. LASK staat na de halvering van het aantal punten in de competitie, wat net als in bijvoorbeeld België gebeurt, slechts drie punten voor en treft Salzburg bovendien nog twee keer. Bovendien moet LASK vrezen voor een extra straf: de koploper van Oostenrijk ging in te grote groepen trainen, terwijl dat nog niet mocht. Een boete, puntenaftrek of zelfs uitsluiting van de competitie zijn de mogelijke straffen.

Rapid Wien en Wolfsberger AC, waar toekomstig VVV-Venlo-back Lukas Schmitz onder contract staat, maken theoretisch nog een goede kans, maar heel realistisch lijkt het niet dat die ploegen LASK van hun tweede titel in de Oostenrijkse historie gaat houden. Sturm Graz en TSV Hartberg zijn de andere ploegen in de kampioenspoule, maar staan nog verder op achterstand.

Stand (na 22 van de 32 duels):
1. LASK Link: 27 punten, 50 doelpunten voor, 20 tegen (+30)
2. RB Salzburg: 24 punten, 74 doelpunten voor, 26 tegen (+48)
3. Rapid Wien: 20 punten, 47 doelpunten voor, 26 tegen (+21)
4. Wolfsberger AC: 19 punten, 50 doelpunten, 27 tegen (+23)

Nederlanders

Caner Cavlan (Austria Wien): het buitenlandse avontuur is niet geworden wat Cavlan ervan gehoopt had. Na een hoopvolle start met enkele basisplaatsen, raakte hij gauw uit de picture. De back mocht in januari alweer vertrekken en FC Emmen probeerde hem terug te halen naar de Oude Meerdijk, maar Emmen kon het niet eens worden met Austria Wien over het te betalen huurbedrag. Cavlan bleef zitten waar hij zat en behoorde de laatste wedstrijden al niet meer tot de wedstrijdselectie. Dat zal na de coronastop vermoedelijk niet veel anders zijn.

Alex Pastoor (SCR Altach): bij Altach zit Pastoor goed op zijn plek. Niet voor niets verlengde de Nederlandse coach onlangs met twee jaar. De oud-trainer van onder meer Sparta Rotterdam is inmiddels ruim een jaar in dienst bij de Oostenrijkse club. Vorig seizoen hield hij Altach in de Bundesliga. Dit voetbaljaar hoopt hij zich weer te handhaven op het hoogste niveau. In de degradatiepoule staat Altach tweede van de zes clubs, maar de onderlinge verschillen zijn zeer klein.

Degradatiestrijd

Net als de kampioenspoule bestaat de degradatiepoule uit zes clubs. De nummer laatst van de mini-competitie degradeert naar het tweede Oostenrijkse niveau en wordt vervangen door de kampioen van de 2. Bundesliga. De verschillen zijn erg klein, zeker nu de punten gehalveerd zijn. St. Pölten staat nu laatste, maar heeft slechts vier punten minder dan koploper Austria Wien. Het Altach van Pastoor begint als nummer twee aan de degradatiegroep. Niet alleen onder-, maar ook bovenin wordt het spannend in de degradatiepoule. De nummers één en twee stromen namelijk door naar de play-offs voor een ticket voor de voorrondes van de Europa League.

Stand (na 22 van de 32 duels):
1. Austria Wien: 13 punten, 33 doelpunten voor, 36 doelpunten tegen (-3)
2. SCR Altach: 12 punten: 34 doelpunten voor, 44 doelpunten tegen (-10)
3. FC Admira Wacker: 10 punten: 22 doelpunten voor, 43 doelpunten tegen (-19)
4. WSG Tirol: 10 punten: 26 doelpunten voor, 50 doelpunten tegen (-24)
5. SV Mattersburg: 9 punten: 26 doelpunten voor, 52 doelpunten tegen (-26)
6. SKN St. Pölten: 9 punten: 21 doelpunten voor, 54 doelpunten tegen (-33)

Bekertoernooi

Een grote verrassing in Oostenrijk was er in de bekercompetitie zéker. Austria Lustenau, dat op het tweede niveau één plaats boven het tweede team van Austria Wien staat, staat in de finale tegenover titelhouder RB Salzburg, dat sowieso vijf van de laatste zes edities won. Zij versloegen LASK in de halve finale en zijn daarom in alle opzichten torenhoog favoriet voor de finale, die Austria Lusentau in 2011 ook al bereikte. Toen werd er verloren van SV Ried, loopt het sprookje ditmaal beter af? 

Finale
Red Bull Salzburg - Austria Lustenau

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 28 mei 2020

  2. woensdag 27 mei 2020