Russische Premjer-Liga wordt hervat: dit staat op het spel

18 mei 2020, 14:04

In diverse competities gaat de bal weer rollen na een lange coronastop. Om het geheugen weer een beetje op te frissen, zetten we op een rijtje waarvoor er nog gevoetbald wordt, welke Nederlanders weer in actie komen en ook werpen we een blik op het nog te spelen restant van het bekertoernooi. In deel zeven: de hervatting van de Russische Premjer-Liga, waar de bal op 28 mei weer begint te rollen.

Titelstrijd

De kans is groot dat Zenit Sint-Petersburg de titel gaat prolongeert dit seizoen, want de club heeft een voorsprong van negen punten op de directe concurrentie. Het FK Krasnodar van Tonny Vilhena is een van de achtervolgers, net als het Lokomotiv Moskou van oud-PSV'er Jefferson Farfan. De koploper bij de hervatting gaat direct op bezoek bij CSKA Moskou, dat alleen in theorie nog een kans heeft op de titel. 

Met nog acht duels te spelen zal het ongenaakbare Zenit Sint-Petersburg zo'n grote voorsprong normaliter niet meer uit handen geven, ondanks dat het bijvoorbeeld Krasnodar FK ook nog treft. Datzelfde lijkt te gelden voor Rostov FK, dat momenteel op de vierde plaats staat. Zij zullen samen met CKSA vooral de Europese tickets, waarop ze nu wel recht hebben, proberen te verdedigen.  

Stand na 22 van de 30 speelrondes

1. Zenit Sint-Petersburg: 50 punten, 44 doelpunten voor, 10 doelpunten tegen (+34)

2. FK Krasnodar: 41 punten, 36 doelpunten voor, 14 doelpunten tegen (+14)

3. Lokomotiv Moskou: 41 punten, 32 doelpunten voor, 25 doelpunten tegen (+7)

4. Rostov FK: 41 punten, 39 doelpunten voor, 34 doelpunten tegen (+5)

5. CSKA Moskou: 36 punten, 29 doelpunten voor, 22 doelpunten tegen (+7) 

Nederlanders

{image[337211][right-half][]}Tonny Vilhena (FK Krasnodar): de overstap van Tonny Vilhena pakte een stuk beter uit dan bij Younes Namli, want de Nederlander is een vaste waarde. Helemaal vlekkeloos verliep het seizoen ondanks zijn inbreng niet, want in de Russische beker werd het te vroeg uitgeschakeld en ook in de Europa League ging het mis in de groepsfase. De achterstand op Zenit Sint-Petersburg, tegen wie het nog wel speelt, van negen punten moet worden weggewerkt, om niet zonder prijzen te blijven dit seizoen. 

Guus Til (Spartak Moskou): na de trainerswissel bij Spartak Moskou voelde Guus Til met de week meer vertrouwen, maar de coronastop zorgt ervoor dat hij zijn goede vorm niet kon doorzetten. De middenvelder speelde inmiddels negentien duels, waarin hij eenmaal scoorde en vier assists gaf. Na een goed begin, zakte Til even weg. Na de hervatting kan hij een poging gaan wagen om nog Europees voetbal te behalen, maar die kans lijkt met een achterstand van tien punten wel verkeken. 

Othman El Kabir (Oeral): de in Amsterdam geboren Othman El Kabir is een relatief onbekende Nederlander in Rusland, maar is inmiddels best succesvol bij Oeral, dat hem in 2018 voor een transfersom wegplukte bij Djurgarden. Met dertien goals en twaalf assists in 62 officiële duels is hij een belangrijke kracht bij Oeral, waar hij dit seizoen normaliter niet meer in degradatiezorgen zou mogen komen. Al is dat nog niet helemaal een gelopen koers.

Degradatiestrijd

Geen ingewikkelde play-offs dit seizoen in de Russische Premjer-Liga. De twee teams die na dertig speelrondes onderaan staan, degraderen naar het tweede niveau. Dat het onderin spannend wordt, staat vast. De nummers zeven tot en met zestien staan binnen acht punten van elkaar. Zelfs het Spartak Moskou van Til, dat achtste staat, is bijvoorbeeld nog niet veilig.

Akhmat Grozny heeft de slechtste papieren. Die club staat met twintig punten laatste en heeft bovendien het een-na-slechtste doelsaldo. Rubin Kazan, een club die niet al te lang geleden Europese toernooien speelde, staat slechts één plek boven de degradatiezone. Dat de club uit Kazan dit seizoen nog maar twaalf (!) keer scoorde, is geen goed teken aan de wand.

Stand na 22 van de 30 speelrondes

7. Arsenal Tula: 28 punten, 25 doelpunten voor, 27 doelpunten tegen (-2)

8. Spartak Moskou: 28 doelpunten, 24 doelpunten voor, 23 doelpunten tegen (+1)

9. Ufa: 27 punten, 16 doelpunten voor, 19 doelpunten tegen (-3)

10. Oeral: 25 punten, 26 doelpunten voor, 41 doelpunten tegen (-15)

11. Tambov: 25 punten, 26 doelpunten voor, 27 doelpunten tegen (-1)

12. Sochi: 24 punten, 26 doelpunten voor, 28 doelpunten tegen (-2)

13. Orenburg: 23 punten, 26 doelpunten voor, 36 doelpunten tegen (-10)

14. Roebin Kazan: 23 punten, 12 doelpunten voor, 22 doelpunten tegen (-10)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

15. KS Samara: 22 punten, 22 doelpunten voor, 29 doelpunten voor (-7)

16. Ahmat Grozny: 20 punten, 16 doelpunten voor, 29 doelpunten tegen (-13)

Bekertoernooi

Til mag zich met Sparta Moskou nog altijd verheugen op een prijs, want de middenvelder staat in de halve finale, ondanks dat het tegen CSKA Moskou in de kwartfinale een rode kaart kreeg. Jordan Larsson zorgde voor een plek in de halve eindstrijd tegen koploper Zenit Sint-Petersburg. 

Khimki is een van de verrassingen van het bekertoernooi, want de ploeg van het tweede niveau won in de halve finale van de beker met liefst 5-1 van Torpedo Moskva, terwijl ook Roebin Kazan en Orenburg werden uitgeschakeld door het kleine clubje. Als El Kabir met Oeral de kwatfinale nog winnend kan afsluiten tegen tweededivisionist Shinnik, lonkt een 'Nederlandse' finale.  

Kwartfinale:

Shinnik – Oeral

Halve finale:

Spartak Moskou – Zenit Sint-Petersburg

Khimki – Shinnik/Oeral

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen