Belgische scheidsrechters constateren toenemende homohaat

17 mei 2020, 10:59

De scheidsrechter in het Belgische betaalde voetbal hebben de laatste jaren naar eigen zeggen vaker last gehad van homohaat en/of kwetsende spreekkoren over homo's. Een op de zes arbiters heeft met een van beide te maken gehad het afgelopen seizoen. In het amateurvoetbal ligt dat percentage zelfs nog hoger dan in betaalde voetbal.

Dat blijkt uit een online enquête die door Robin Cnops werd gehouden onder de 1162 scheidsrechters uit alle afdelingen van het voetbal, waaronder ook het betaalde voetbal, in opdracht van de Belgische voetbalbond. Voetbalfans zijn de grootste aanstichters van homofobie, zo blijkt uit het onderzoek. Een op de vijf arbiterrs merkt spreekkoren op het profniveau, in het amateurniveau is dat vijf procent hoger. 

16,8% geeft aan geconfronteerd te zijn met homofobie, terwijl bijna de helft van de groep vindt dat de discriminatie van homo's toeneemt. Mede door de spelers: 13,6% van de scheidsrechters geeft aan dat het ook uit de hoek van de spelers komt. Het onderzoek is voor de Belgische voetbalbond KBVB reden om de maatregelen op termijn te gaan verscherpen.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen