Borussia haalt uit in derby tegen Schalke, Leipzig morst punten

16 mei 2020, 17:33   Bijgewerkt: 16 mei 2020, 17:46

Borussia Dortmund is uitstekend uit de coronastop gekomen. Dortmund toonde zich zaterdagmiddag in het lege Signal Iduna Park een maatje te groot voor de armoedige aartsrivaal Schalke 04: 4-0. Daarmee profiteerde Borussia optimaal van het puntenverlies dat RB Leipzig leed tegen SC Freiburg (1-1). Voor Alfred Schreuder werd de Bundesliga-hervatting een deceptie. Hij verloor met 0-3 van Hertha BSC, waar Bruno Labbadia succesvol debuteerde op de bank.

Borussia Dortmund - Schalke 04 4-0

Lucien Favre wilde Gio Reyna laten debuteren in de basis van een Bundesliga-wedstrijd. Maar dit viel in duigen, omdat het zeventienjarige pareltje van Dortmund geblesseerd raakte tijdens de warming-up. Reyna moest van een afstandje toekijken hoe zijn collega's kinderlijk eenvoudig zegevierden in de Kohlenpott-derby. Na een half uur opende Erling Haaland de score. De Noor bekroonde een fraaie aanval. De 2-0 en 3-0 kreeg Dortmund in de schoot geworpen. Het doelpunt van Guerreiro werd ingeleid door een slordige spelhervatting van keeper Markus Schubert. Aan het derde doelpunt van de gastheren ging balverlies van Schalke vooraf. Dortmund kwam er razendsnel uit en besliste Thorgan Hazard het duel: 3-0. Ook bij dat doelpunt ging Schubert niet vrijuit. Dortmund maakt er nog slechts eentje bij. Na de tweede van Guerreiro zette Borussia zichzelf in de spaarstand en werd Schalke een verdere afgang bespaard.

RB Leipzig - SC Freiburg 1-1

Leipzig liet verrassend punten liggen tegen Freiburg. De nummer drie van de Bundesliga moest zelfs diepgaan voor een punt. Lange tijd keek het elftal van Julian Nagelsmann tegen een achterstand. Die kwam tien minuten voor het rustsignaal plotseling tot stand. Een hoekschop van de bezoekers belandde ineens in het doel van de thuisploeg. Pas in het laatste kwartier zorgde Leipzig voor de gelijkmaker. Verder dan de fraaie kopbal van Yussuf Poulsen wisten de gastheren niet te komen. Het mocht zelfs nog van geluk spreken dat diep in blessuretijd de 1-2 van Robin Koch werd afgekeurd. De VAR constateerde buitenspel en bleef het puntenverlies voor Leipzig beperkt tot twee.

Hoffenheim - Hertha BSC 0-3

De matige vorm van Hoffenheim houdt aan. Al voor de coronastop was de ploeg van Alfred Schreuder bezig aan een tegenvallende reeks. In eigen huis tegen Hertha BSC kon Hoffenheim de neerwaartse spiraal niet ombuigen. Rond het uur viel Hoffenheim als een kaartenhuis in elkaar. Nadat Hoffenheim zelf de paal raakte, was het aan de andere kant binnen twee minuten twee keer raak voor Hertha. Een eigen doelpunt van Kevin Akpoguma en een treffer van Vedad Ibisevic zetten Hoffenheim voor een kansloze missie. Matheus Cunha zorgde een kwartier voor tijd voor de genadeslag en zit Hoffenheim inmiddels zes wedstrijden zonder zege.