Club Brugge is kampioen, Waasland-Beveren degradeert

Club Brugge is kampioen, Waasland-Beveren degradeert

15 mei 2020 – Club Brugge is dan toch officieel uitgeroepen tot de landskampioen van België. De clubs in de Jupiler Pro League hebben vrijdag alsnog een beslissing genomen over het restant van het huidige seizoen. Als gevolg van de coronacrisis was al duidelijk dat dat niet uitgespeeld kon worden. Ondanks veel onenigheid is er een overeenstemming bereikt: de huidige stand is de eindstand. Dat betekent dat Waasland-Beveren degradeert.Ondanks dat er in aanloop naar deze gevoelige beslissing veel onrust was in België, was de stemming met 84% tegenover 16% duidelijk over de afloop. Die stemming, die werd voorgesteld door een werkgroep met onder andere Peter Croonen (Genk), Michel Louwagie (AA Gent), Joseph Allijns (KV Kortrijk) en Karel Van Eetvelt (Anderlecht), ging over het voorstel, zag er als volgt uit:

Uitkomst:
- Club Brugge is kampioen
- Waasland-Beveren degradeert direct
- de Jupiler Pro League blijft volgend seizoen uit 16 clubs bestaan
- nieuwe seizoen begint op 7 augustus
- bekerfinale wordt gespeeld op 3 augustus
- volgend seizoen ingekorte play-offs
- 1b blijft uit acht clubs bestaan

Er waren ook geluiden om het tweede niveau nog verder terug te brengen en dan aan te vullen met beloftenteams tot twaalf, vanwege de vele financiële problemen die er zouden zijn. Veel clubs zaten in financiële nood en lang was het voor veel clubs onzeker of ze wel een licentie kregen. SC Lokeren viel uiteindelijk zelfs om. Ook waren er andere opties: zo wilde Club Brugge bijvoorbeeld twee clubs toevoegen aan het hoogste niveau en de play-offs afschaffen, maar dat voorstel kon op veel kritiek rekenen. Wie er promoveert, dat is nog onduidelijk (zie onder).

Club Brugge werd eerder door de clubs ook al gekozen tot kampioen, maar dat moest officieel nog bekrachtigd worden. De stemming daarvan werd een aantal keer uitgesteld. Door de onrustige laatste dagen was het nog even spannend of er eensgezindheid zou komen, maar die is er duidelijk wel. De ploeg van Ruud Vormer had een mijlenverre voorsprong met vijftien punten op AA Gent.

Lees ook: Belgische Pro League wil de competitie niet meer afmaken

Duidelijkheid over tweede niveau
De stemming besloot verder onder andere dat OH Leuven en Beerschot meer tijd krijgen om hun return nog te spelen. Zij moeten nog een allesbeslissende wedstrijd spelen om wie er promoveert. Als het niet lukt om die wedstrijd te spelen, dan promoveert Westerlo als lachende derde, dat na de reguliere competitie bovenaan stond. Volgend seizoen bestaat de competitie dus ook uit acht ploegen, maar zijn er geen periodekampioenen en play-offs meer op het tweede niveau van België.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. maandag 6 juli 2020

  2. zondag 5 juli 2020