KNVB winnaar van kort geding tegen Cambuur en De Graafschap

14 mei 2020, 19:13   Bijgewerkt: 14 mei 2020, 19:29

De stap naar de voorzieningenrechter heeft voor SC Cambuur en De Graafschap niet het gewenste resultaat opgeleverd. Rechter Hans Zuurmond velde donderdagavond het vonnis dat het besluit van de KNVB om Cambuur en De Graafschap niet te laten promoveren, niet wordt teruggedraaid door de rechtbank. De rechter gaf tevens aan dat als de KNVB de andere keuze had gemaakt, dat besluit waarschijnlijk ook stand had gehouden.

De voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland deed vanavond om 19.00 uur uitspraak. Onder toeziend oog van onder meer Eric Gudde, ditmaal wel aanwezig, nam de rechter het woord. "Het is maart en er moet nog veel gespeeld worden. Je kunt dus niet spreken van reguliere competitie. Staat niets in reglement om inkorten van competitie, om welke reden dan ook, zoals het coronavirus. De KNVB is daarom bevoegd om zelf te beslissen over promotie/degradatie en moest een beslissing nemen."

De peiling bij de clubs, waaruit bleek dat meer clubs voor promotie waren dan tegen, betekende volgens de rechter niet dat Cambuur en De Graafschap gelijk hebben in de kwestie en dat het besluit niet geldig is. Wel gaf de rechter de bond een tik op de vingers. "De peiling zou richtinggevend zijn voor de besluitvorming. De KNVB is een democratische vereniging en wil graag zo gezien worden. De KNVB heeft hiermee de verwachting gewekt dat mening clubs mee zou worden gewogen bij besluit, zonder dat bestuur zich hierop wilde vastleggen. Dat is niet handig. Want er is onduidelijkheid ontstaan en de belangen zijn groot", gaf hij wel te kennen. Het was echter geen stemming, maar een peiling. "Maar door te praten over een peiling heeft de KNVB zichzelf beslisruimte gegund. De KNVB is binnen de bandbreedte gebleven die het vooraf heeft geschetst."

Andere beslissing had ook gekund

Nu SC Cambuur en De Graafschap het kort geding hebben verloren, kunnen de clubs via een algemene ledenvergadering alsnog promotie naar de Eredivisie afdwingen. De kans dat dat lukt lijkt echter klein. De vergadering staat nu gepland voor 18 juni.

De afgelopen weken

Op vrijdag 24 april besloot de KNVB dat dit seizoen geen promotie en degradatie wordt toegepast. SC Cambuur en De Graafschap, die goede papieren hadden om naar de Eredivisie te promoveren, reageerden verbolgen. Volgens databureau Hypercube was het voor 99,5 procent zeker dat de Leeuwarders bij eerste twee in de Eerste Divisie zouden eindigen. SC Cambuur-trainer Henk de Jong sprak van 'de grootste schande uit de Nederlandse sport ooit'.

Om alsnog promotie af te dwingen, stapten SC Cambuur en De Graafschap naar de rechter. Zij namen dezelfde advocaat in de hand: Dolf Segaar. Tijdens het kort geding, dat vorige week vrijdag diende, betoogde hij dat het besluit van de KNVB vernietigd moest worden. Bij monde van advocaat Harro Knijff verdedigde de Nederlandse voetbalbond zijn beslissing.

De advocaat van SC Cambuur en De Graafschap stelde dat de KNVB niet gerechtigd was om het besluit te nemen over het niet laten promoveren van de clubs. Ook wees hij naar de 'gebrekkige besluitvorming'. Voorafgaand aan het besluit peilde de bond de mening van de clubs. Zestien clubs waren voor promotie, negen clubs tegen en negen clubs onthielden zich van stemming. De KNVB besloot desondanks geen promotie/degradatie toe te passen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen