De Deense Superligaen wordt hervat: dit staat er nog op spel

De Deense Superligaen wordt hervat: dit staat er nog op spel

17 mei 2020 – In diverse competities gaat de bal weer rollen na een lange coronastop. Om het geheugen weer een beetje op te frissen, zetten we op een rijtje waarvoor er nog gevoetbald wordt, welke Nederlanders weer in actie komen en ook werpen we een blik op het nog te spelen restant van het bekertoernooi. In deel zes: de hervatting van de Deense Superligaen, waar de bal op 28 mei weer begint te rollen.
Titelstrijd

Nog twee speelrondes, dan zit de reguliere competitie in Denemarken erop. De titelrace wordt pas in de play-offs beslist. Zes clubs zullen zich plaatsen voor de kampioensgroep, die begint nadat alle teams 26 wedstrijden hebben gespeeld. De meeste ploegen hebben inmiddels 24 duels gespeeld, Aarhus GF en Randers FC moeten nog een wedstrijd extra spelen. In de kampioensgroep nemen de ploegen het nog twee keer tegen elkaar op. Niet alle teams zullen nog meedoen om de titel.

FC Midtjylland heeft verreweg de beste papieren om voor de derde keer in de clubhistorie landskampioen te worden. De club van voormalig Eredivisie-spelers Mikael Anderson (Excelsior), Tim Sparv (FC Groningen) en Anders Dreyer (sc Heerenveen) heeft een voorsprong van liefst twaalf punten op nummer twee FC Kopenhagen. Die club staat op zijn beurt weer tien punten voor op nummer drie Aarhus. Het moet gek lopen wil FC Midtjylland de voorsprong nog weggeven. Dit seizoen verloor de oude club van Rafael van der Vaart nog maar twee keer.

Stand (na 24 van 36 duels)
1. FC Midtjylland: 62 punten, 41 doelpunten voor, 13 doelpunten tegen (+28)
2. FC Kopenhagen: 50 punten: 41 doelpunten voor, 27 doelpunten tegen (+14)

Nederlanders

Kevin Diks (Aarhus GF): afgelopen anderhalf jaar viel Diks van de ene blessure in de andere, maar bij Aarhus GF had hij vlak voor de coronastop het ritme weer te pakken. Lang duurde dat echter niet, want toen lag het voetbal weer stil. Ondanks een keurige derde plaats, is de titel niet meer realistisch. Dus zullen Diks en co zich vooral nog moeten richten op de bekerwinst. 

Tom van Weert (Aalborg BK): bij Aalborg heeft Tom van Weert het uitstekend naar zijn zin. De spits was bezig aan een meer dan uitstekend seizoen, met zeven doelpunten in dertien wedstrijden. Hij heeft zodoende al bijna even vaak gescoord als vorig seizoen in het hele voetbaljaar (8). Knap eerherstel voor de 29-jarige aanvaller die bij FC Groningen totaal niet uit de verf kwam.

Mart Lieder (Odense BK): de voormalig spits van onder andere FC Eindhoven en FC Dordrecht komt de laatste tijd vooral langs als vriendin van handbaldoelvrouw Tess Wester, maar presteert ook nog eens uitstekend op het veld. Hij verdiende in de winterstop een fraaie transfer naar Odense BK, daar kon hij mede door de coronacrisis nog geen rol van betekenis spelen. 

Kees Luijckx (Silkeborg IF): als het aan de verdediger ligt, dan is hij bezig aan zijn laatste seizoen in Denemarken, maar net als Lieder stapte hij afgelopen winter nog wel over. Zijn transfer naar Silkeborg IF was niet een zonder lef, want die ploeg bivakkeert onderaan de Superligaen. Sinds zijn komst gaat het wel een stuk beter, met vijf punten in de laatste drie duels voor de coronastop. Sluit Luijckx zijn vijfjarige avontuur in Denemarken goed af? 

Milan Massop (Silkeborg IF): voor Milan Massop is het Deense avontuur vooralsnog geen succes. De 26-jarige vleugelverdediger wacht nog altijd op zijn eerste speelminuten voor Silkeborg, dat hem in 2019 overnam van Waasland-Beveren. De Nederlander speelde eerder voor De Graafschap, FC Eindhoven en Excelsior en heeft dit seizoen zijn waarde nog niet kunnen laten zien voor de laagvlieger.

Degradatiestrijd

De nummers zeven tot en met veertien van de reguliere competitie komen in de degradatiegroep terecht. De clubs komen terecht in een poule van vier teams, waarin ze het twee keer tegen elkaar opnemen. De nummers drie en vier van deze poules komen vervolgens in de play-offs terecht. De nummers drie van de poules spelen twee wedstrijden tegen elkaar. De winnaar van dat tweeluik blijft in de Superligaen, de verliezer speelt nog twee wedstrijden tegen de nummer drie van de eerste Divisie. De nummers vier van de poules spelen ook tegen elkaar. De verliezer van de dubbel degradeert, de winnaar speelt nog een tweeluik tegen de nummer twee van de Eerste Divisie.

Stand (na 24 van 36 duels)
8. Lyngby BK: 31 punten, 28 doelpunten voor, 39 doelpunten tegen (-11)
9. Odense BK: 30 punten, 31 doelpunten voor, 28 doelpunten tegen (+3)
10. AC Horsens: 28 punten, 21 doelpunten voor, 42 doelpunten tegen (-21)
11. SønderjyskE: 26 punten, 29 doelpunten voor, 31 doelpunten tegen (-12)
12. Hobro IK: 19 punten, 22 doelpunten voor, 33 doelpunten tegen (-11)
13. Esjberg fB: 17 punten, 20 doelpunten voor, 40 doelpunten tegen (-20)
14. Silkeborg IF: 15 punten, 29 doelpunten voor, 51 doelpunten tegen (-22)

Bekertoernooi

Het Deense bekertoernooi krijgt dit seizoen een verrassende winnaar. FC Midtjylland en FC Kopenhagen, die de dienst uitmaken in de competitie, zijn namelijk al uitgeschakeld. Daarnaast zijn Brøndby IF en FC Nordsjaelland, toch niet de kleinste Deense clubs, ook al niet meer actief in de DBU Pokalen.

SønderjyskE, AC Horsens, Aalborg BK en Aarhus GF zijn de halvefinalisten. Of SønderjyskE, of AC Horsens komt in de bekerfinale terecht. En dat is opmerkelijk, want beide clubs zijn nog verwikkeld in de strijd tegen degradatie. De kans op Nederlanders in de finale is daarnaast aanzienlijk. 

Halve finales
SønderjyskE - AC Horsens
Aalborg BK - Aarhus GF

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zondag 7 juni 2020

  2. zaterdag 6 juni 2020

  3. vrijdag 5 juni 2020