De Griekse Super League wordt hervat: dit staat er nog op het spel

De Griekse Super League wordt hervat: dit staat er nog op het spel

15 mei 2020 – In diverse competities gaat de bal weer rollen na een lange coronastop. Om het geheugen weer een beetje op te frissen, zetten we op een rijtje waarvoor er nog gevoetbald wordt, welke Nederlanders weer in actie komen en ook werpen we een blik op het nog te spelen restant van het bekertoernooi. In deel vijf: de hervatting van de Griekse Super League, waar de bal begin juni weer begint te rollen.
Titelstrijd

Als er niets geks gebeurt, dan pakt Olympiakos Piraeus voor het eerst na drie jaar weer eens een prijs. Sinds de eeuwwisseling pakte de club zeventien landstitels en momenteel gaat het fier aan kop. Net als in België is de Griekse competitie inmiddels opgedeeld in een kampioen- en degradatiepoule. De groep die om de landstitel strijdt, is nauwelijks spannend meer. PAOK Saloniki is de enige die Olympiakos misschien nog kan uitdagen. AEK Athene, Panathinaikos, Aris Saloniki en OFI Kreta zijn uitgeschakeld.

Toch is er een kans dat Olympiakos volgend seizoen niet meer op het hoogste niveau speelt. Olympiakos moet namelijk serieus vrezen voor verbanning van het hoogste niveau van de Griekse competitie. In 2015 kocht de club de wedstrijd tegen Atromitos (2-1 winst) om, zo is gebleken uit onderzoek. Bestuurders Evangelos Marinakis en Giorgos Spanos en trainer Ricardo Sa Pinto worden vermoedelijk zwaar gestraft, net als de club zelf. Mogelijk moet zowel Olympiakos en ook Atromitos terug naar het tweede niveau van Griekenland en tevens een miljoenenboete betalen. Het zou een flinke domper zijn in de Griekse titelstrijd, die eigenlijk niet meer spannend is. 

Stand:
1. Olympiakos: 66 punten, 59 doelpunten voor, 9 doelpunten tegen (+44)
2. PAOK Saloniki: 59 punten, 50 doelpunten voor, 24 doelpunten tegen (+27)
3. AEK Athene: 51 punten, 42 doelpunten voor, 22 doelpunten tegen (+20)

Nederlanders

Diego Biseswar (PAOK Saloniki): met twee doelpunten en een assist deed Diego Biseswar Ajax voor het seizoen bijna heel veel pijn. Qua treffers was het de helft van zijn seizoenstotaal, ondanks dat de buitenspeler een vaste kracht is bij de titelhouder. Alleen als er een wonder gebeurt, gaat de oud-Feyenoorder zich nog in de Griekse titelstrijd mengen.  

Bart Schenkeveld (Panathinainkos): ook deze oud-Feyenoorder is een vaste kracht in de kampioenspoule van de Grieken, al speelt Schenkeveld – die na zijn avontuur in Australië terechtkwam bij Panathinaikos – met zijn club alleen nog voor een Europees ticket. De eerste twee gaan de voorronde van de Champions League in, de nummers 3, 4 en 5 hebben een Europa League-ticket voor de voorrondes van dat toernooi. De voorsprong op Kreta bedraagt daarin tien punten, dat moet te doen zijn. 

Lerin Duarte (Aris Saloniki): de transfervrije overstap naar Aris Saloniki heeft Lerin Duarte sportief nog niet gebracht wat hij ervan gehoopt zal hebben. Hoewel hij met zijn ploeg nog in de race is voor een Europees ticket, bleef zijn bijdrage beperkt tot twee invalbeurten. Daarna behoorde hij maandenlang al niet meer tot de wedstrijdselectie, dus of hij zijn tot 2022 lopende contract uitdient… 

Yassin Ayoub (Panathinaikos): Ayoub liet Rotterdam-Zuid achter zich om weer meer speelminuten te krijgen bij de grote club Panathinaikos, maar anders dan Schenkeveld is de middenvelder ook in Griekenland zeker geen vaste waarde. Hij maakte zijn debuut in de verloren kwartfinale in de beker en viel daarna nog een keertje in. Hopelijk voor Ayoub wordt zijn perspectief na de hervatting van de competitie snel beter…. 

Degradatiestrijd

In de degradatiegroep is het nog behoorlijk spannend. Veel clubs zijn zo goed als zeker van lijfsbehoud en spelen nergens meer om. De nummer laatst degradeert direct naar het tweede niveau, de club die als dertiende eindigt stroomt de play-offs in. Panionios, Panaitolikos en Xanthi (door een puntenaftrek) zullen waarschijnlijk op de laatste twee plekken eindigen. Daarbij heeft Panionios, dat in het hele seizoen nog maar zestien keer scoorde, de slechtste papieren.

1. Atromitos: 32 punten, 31 doelpunten voor, 36 doelpunten tegen (-5)
2. Asteras Tripolis: 30 punten, 33 doelpunten voor, 37 doelpunten tegen (-4)
3. Larissa: 30 punten, 28 doelpunten voor, 33 doelpunten tegen (-5)
4. Lamia: 27 punten, 19 doelpunten voor, 33 doelpunten tegen (-14)
5. Volos NFC: 27 punten, 23 doelpunten voor, 42 doelpunten tegen (-19)
6. Xanthi: 18 punten, 21 doelpunten voor, 32 doelpunten tegen (-11)
------------------------------------------------------------------------------------------------
7. Panetolikos: 17 punten, 20 doelpunten voor, 42 doelpunten tegen (-22)*
8. Panionios: 11 punten, 16 doelpunten voor, 45 doelpunten tegen (-29)**

* = wedstrijd om promotie/degradatie
** = directe degradatie

Bekertoernooi

Met Biseswar lonkt er in elk geval één Nederlandse bekerfinalist in Griekenland, want hij versloeg met PAOK Saloniki de koploper van Griekenland in het heenduel in eigen huis. Duarte, ook al zal hij geen rol hebben in het bekertoernooi, kan met Aris Saloniki ondanks een nederlaag in het heenduel de finale nog wel halen.

Om de Kypelle Elladas, de naam die de Griekse beker draagt, is altijd wat te doen: in 2016 zou er geen finale komen vanwege ongeregeldheden in eerdere rondes, terwijl er in 2019 geen fans bij de eindstrijd mochten zijn. Saillant detail: de laatste drie jaar won PAOK telkens de beker ten koste van AEK: de kans is momenteel het grootst dat beide teams weer in de finale komen te staan. Wanneer de finale staat gepland, is nog niet bekend. 

Halve finale (na één duel):
AEK Athene 2–1 Aris Saloniki
PAOK Saloniki 3–2 Olymiakios

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zondag 7 juni 2020

  2. zaterdag 6 juni 2020

  3. vrijdag 5 juni 2020