De Zwitserse Super League wordt hervat: dit staat er nog op spel

De Zwitserse Super League wordt hervat: dit staat er nog op spel

14 mei 2020 – In diverse competities gaat de bal weer rollen na een lange coronastop. Om het geheugen weer een beetje op te frissen, zetten we op een rijtje waarvoor er nog gevoetbald wordt, welke Nederlanders weer in actie komen en ook werpen we een blik op het nog te spelen restant van het bekertoernooi. In deel vier: de hervatting van de Zwitserse Super League, waar de bal op 8 juni weer begint te rollen.
Titelstrijd

Na tien jaar is er een reële kans dat de Super League weer een andere kampioen krijgt dan BSC Young Boys (laatste twee jaar) en FC Basel (de zeven titels daarvoor). FC St. Gallen staat namelijk aan kop in Zwitserland, zij het met evenveel punten als Young Boys, dat Feyenoord nog trof in de Europa League. De tweevoudig landskampioen verloor voor de coronastop van FC Luzern en speelde vervolgens gelijk tegen de rechtstreekse concurrent Young Boys. FC Basel moet hopen op foutjes van de bovenste ploegen in de laatste dertien duels van het officiële seizoen. Nummer vier Servette lijkt alleen nog een theoretische kans te hebben op zijn achttiende landskampioenschap in de Zwiterse historie. Dat zou overigens wel de eerste in deze eeuw zijn.

Stand na 23 van de 36 duels
1. FC St. Gallen: 45 punten, 51 doelpunten voor, 31 doelpunten tegen (+20)
2. BSC Young Boys: 45 punten, 46 doelpunten voor, 31 doelpunten tegen (+15)
3. FC Basel: 40 punten, 48 doelpunten voor, 24 doelpunten tegen (+24)
4. Servette: 37 punten, 38 doelpunten voor, 23 doelpunten tegen (+15)

Nederlanders

Ricky van Wolfswinkel (FC Basel): de spits ontsnapte aan een tragedie nadat aan het begin van het seizoen per toeval een hersenaneurysma bij hem werd ontdekt. Eind maart was hij eindelijk weer helemaal fit, had zijn rentree gemaakt en klaar voor het slot van het seizoen, maar daar ging voorlopig door het coronavirus een streep doorheen. Gaat de Nederlander bij de hervatting nog een grote rol van betekenis spelen?

Alex Schalk (Servette FC): een stuk minder bekend dan Van Wolfswinkel is voormalig NAC Breda-aanvaller Alex Schalk. Met vier treffers en drie assists in veertien duels kende hij een prima seizoen, tot hij geblesseerd raakte en onder andere de topper tegen FC St Gallen – waartegen hij eerder dit seizoen nog scoorde – moest missen. Door de verplichte pauze is hij voor het seizoensslot wel weer inzetbaar.

Mimoun Mahi (FC Zürich): de aanvaller was een belangrijke kracht voor FC Zürich dit seizoen. Ondanks dat de ploeg al werd uitgeschakeld in beker, heeft het nog wel uitzicht op het behalen van een Europees ticket. Dat was de reden voor Mahi om naar Zwitserland over te stappen, al wordt het nog een flinke klus. Een plek bij de eerste drie is nodig om de voorronde van de Europa League in te gaan. De achterstand bedraagt acht punten...

Degradatiestrijd

De twee staartploegen zijn FC Thun en Neuchâtel Xamax. Door een fors minder doelsaldo heeft Thun - waaraan Ajacied Hassane Bandé is verhuurd - de rode lantaarn in handen. Neuchâtel bezet de negende plaats en dat betekent aan het einde van de rit een tweeluik om promotie/degradatie. De vraag is of FC Sion ook nog in degradatieproblemen terechtkomt. Hun flamboyante is voorzitter Christian Constatin. Te midden van de coronacrisis zette hij negen spelers zonder pardon op straat. Grote kans dat dit gevolgen gaat hebben voor het restant van de competitie.

Lees ook: FC Sion-voorzitter had nóg meer spelers willen ontslaan

Stand onderin na 23 van de 36 duels
6. FC Luzern: 31 punten, 25 doelpunten voor, 30 tegen (-5)
7. FC Lugano 26 punten, 24 doelpunten voor, 27 tegen (-3)
8. FC Sion: 23 punten, 28 doelpunten voor, 41 tegen (-13)
------
9. Neuchâtel*: 19 punten, 25 doelpunten voor, 38 tegen (-13)
------
10. FC Thun**: 19 punten, 23 doelpunten voor, 46 tegen (-23)

* = wedstrijd om promotie/degradatie
** = directe degradatie

Bekertoernooi

Je zult het wellicht niet zeggen, maar FC Winterthur – middenmoter op het tweede niveau van Zwitserland – kan zomaar eens de favoriet zijn om de Swiss Cup te winnen. Die ploeg rekende namelijk simpel af met koploper FC St. Gallen en ook FC Thun werd probleemloos verslagen. Met FC Bavois treffen ze ook nog eens een ploeg op het derde niveau.

Met ook nog Rapperswil-Jona en Lausanne-Sport zijn de ploegen van het derde en tweede niveau sowieso goed vertegenwoordigd in het bekertoernooi. Al hebben titelhouder FC Basel en BSC Young Boys natuurlijk 'gewoon' de beste papieren.

Kwartfinales
FC Winterthur – FC Bavois
FC Luzern – BSC Young Boys
Rapperswil-Jona – FC Sion
Lausanne-Sport – FC Basel

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zondag 7 juni 2020

  2. zaterdag 6 juni 2020

  3. vrijdag 5 juni 2020