UEFA: er zijn geen plannen om kwalificatie CL om te gooien

UEFA: er zijn geen plannen om kwalificatie CL om te gooien

12 mei 2020 – Goed nieuws voor Ajax en AZ: de UEFA is níet voornemens om de kwalificatie van de Champions League op de schop te gooien. Maandag kwamen er berichten naar buiten dat afhankelijk hoe het coronavirus zich zou ontwikkelen, er mogelijk concessies gedaan moesten worden in de voorronde van het miljardenbal. Dat is volgens de Europese voetbalbond niet aan de orde.Dat laat het weten tegenover Sky Sports. Zo zou het een optie zijn geweest om de kwalificatierondes niet over twee, maar over één speelronde in te plannen, mogelijk op neutraal terrein. En als de huidige seizoenen heel ver uit zouden lopen, zouden zelfs de voorrondes kunnen worden ingekort, tussen alleen de kampioenen van landen. AZ zou dan naast een CL-ticket grijpen en niet eens in de voorronde kunnen spelen.

Die berichten waren vooralsnog onjuist, zo laat een woordvoerder van de UEFA weten. "De UEFA heeft er nooit over gedacht om de binnenlandse kampioenen hun recht te ontzeggen om de kwalificatie van de groepsfase te verzilveren", laat het weten. Dat geldt voor de landen die buiten de top twaalf vallen van landen zonder rechtstreeks ticket. Voor hen zou eveneens geen plaats zijn geweest. 

Lees ook'UEFA moet kwalificatie CL en EL op de schop gooien'

"De UEFA wil verduidelijken dat zij momenteel alleen de ontwikkelingen in het huidige voetbal volgt voor de clubcompetities. Tot op heden zijn er geen specifieke plannen ontwikkeld voor een nieuwe kwalificatie-indeling voor Europese clubcompetities", aldus een woordvoerder. Dat betekent dat ook de voorronde van de Europa League – die nog veel meer duels behelst – vooralsnog ongewijzigd blijft.

De eerste kwalificatiewedstrijd van de Champions League van volgend seizoen was gepland op 23 juni, maar wordt verlaat tot na 29 augustus, wanneer de UEFA naar verluidt van plan is om de finale van de Champions League in Istanbul te houden. Het nationale seizoen 2020/21 zal naar verwachting medio mei eindigen, zoals gebruikelijk, vanwege het Europees Kampioenschap 2020 dat begint op 11 juni 2021.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. dinsdag 2 juni 2020

  2. maandag 1 juni 2020