Alarmfase 1 bij FC Groningen: nu al vijf miljoen schade verwacht

Alarmfase 1 bij FC Groningen: nu al vijf miljoen schade verwacht

11 mei 2020 – Het water staat FC Groningen aan de lippen. De club verwacht op dit moment al vijf miljoen euro financiële schade te lijden. Groningen heeft dan ook afscheid moeten nemen van elf medewerkers. Tevens worden vijf openstaande vacatures niet ingevuld. Om de club in de benen te houden hebben spelers, staf, directie en alle andere medewerkers een loonoffer gebracht. Ook zien de bestuurders af van gerealiseerde bonussen, waarop de direct recht had. Verder heeft de nummer veertien van de Eredivisie de eigenaar van het stadion en het TopsportZorgCentrum om uitstel en afstel van de huur gevraagd.Groningen gaat de medewerkers die moeten vertrekken, zo goed mogelijk ondersteunen en begeleiden."Dit is een inktzwarte dag voor elf collega's. Aan medewerkers te moeten melden dat er geen plaats meer voor hen is binnen de organisatie in deze tijd is zeer pijnlijk. Het was voor veel mensen bij FC Groningen een zeer emotionele dag", zegt algemeen directeur Wouter Gudde op het clubkanaal van de Trots van het Noorden. "Als directie en management worden wij echter geacht beslissingen te nemen, die in het belang zijn van de continuïteit van de club. En in crisistijd weegt dit extra zwaar. Op dit moment is het overleven van de huidige crisis prioriteit nummer één, twee en drie voor heel FC Groningen."

Financiële schade
Op basis van het niet afgemaakte seizoen en een economische terugval, verwacht Groningen in elk geval vijf miljoen euro aan schade te lijden. Als volgend seizoen (deels) zonder publiek wordt gespeeld, loopt die schade op met 400.000 euro per thuisduel. "Naast alle maatregelen die we intern hebben genomen, maken wij gebruik van overheidsregelingen (de NOW-regeling, red.) en dekken wij het voorlopige tekort door 2,5 miljoen euro van ons investeringsbudget af te halen. Dit budget hebben we afgelopen seizoen bij elkaar verdiend door transfers met als doel te investeren in de selectie en faciliteiten voor het stadion in het seizoen 2020/2021. Daar gaat nu voor een groot gedeelte een streep door. Echter willen wij wel actief blijven op de transfermarkt, op zoek naar directe versterkingen, want zonder een goede eerste selectie kunnen wij de continuïteit van de club ook niet garanderen."

Overleven
Om te overleven doet Groningen een beroep op de supporters, sponsors en de overheid. "Wij hopen allereerst dat zo min mogelijk supporters en sponsors aanspraak maken op een tegemoetkoming voor de vier gemiste thuiswedstrijden in het afgelopen seizoen en dat zij gebruikmaken van ons voorstel, dat wij dus op 13 mei gaan presenteren. Ten tweede hopen wij dat zoveel mogelijk supporters en sponsors hun seizoenkaart of sponsorovereenkomst voor het seizoen 2020/2021 verlengen. En de club doet de belofte dat we voor iedere thuiswedstrijd die wij komend seizoen vanuit overheidswege zonder publiek moeten spelen, vanwege het coronavirus, geld teruggeven. Het zou de club echt pijn doen als je je seizoenkaart of sponsorcontract nu al wel kunt verlengen, maar dat nog niet doet."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 29 mei 2020

  2. donderdag 28 mei 2020

  3. woensdag 27 mei 2020