Rapport: Eredivisie-seizoen zonder publiek kost 180 miljoen euro

Rapport: Eredivisie-seizoen zonder publiek kost 180 miljoen euro

11 mei 2020 – Een Eredivisie-seizoen zonder publiek kost de competitie circa 180 miljoen euro. Dat concludeert een rapport van Hogeschool Arnhem Nijmegen over komend seizoen. Het rapport heeft zich gebaseerd op de jaarcijfers van de clubs over vorig seizoen. "Een half seizoen zonder publiek kost de clubs al 108 miljoen euro, een heel seizoen 180 miljoen", aldus Bas van Rossum, die een van de onderzoekers is.Het onderzoek verwacht een flinke verandering op de transfermarkt. "Barcelona heeft al verklaard veel minder uit te gaan geven aan transfers en dat gaat via via zijn effect hebben op kleinere clubs", zegt Van Rossum, die in het verleden werkte voor Ajax en NEC, tegen Omroep Gelderland. Inkomsten via supporters, fans en businessclubs zullen ook afnemen. "De vraag is of mensen in het nieuwe seizoen nog wel een seizoenkaart gaan nemen, of ze nog wel naar het stadion kunnen en als het toch mogelijk is ook durven. En pr-matig is het ook ongunstig, want kopen supporters het nieuwe shirt nog als ze toch niet naar de wedstrijden gaan."

Lees ook: interim-minister van Rijn geeft geen garantie dat alle BVO's de coronacrisis overleven

Salarisverlaging is een van de maatregelen die wordt genomen. "En over ook de huur voor stadions kunnen ze in onderhandeling met de gemeente of andere partijen. Het geld van FOX is een zekerheid, daar komt tot 2024 nog telkens drie miljoen voor de hele branche bij. En waar ook fors op bezuinigd zou kunnen worden, zijn de vergoedingen voor makelaars."

Hoe langer de coronacrisis duurt, hoe meer de clubs onder druk komen te staan. "De clubs moeten als een eenheid opereren en met één mond richting Den Haag praten. Alleen dan kun je er als branche beter uitkomen. Dat is de enige manier om overheidssteun te kunnen krijgen. Want de maatschappelijke en sociale functie van voetbal is volkomen duidelijk."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zondag 31 mei 2020

  2. zaterdag 30 mei 2020