Portugese Primeira Liga wordt hervat: dit staat er nog op het spel

13 mei 2020, 12:00

In diverse competities gaat de bal weer rollen na een lange coronastop. Om het geheugen weer een beetje op te frissen, zetten we op een rijtje waarvoor er nog gevoetbald wordt, welke Nederlanders weer in actie komen en ook werpen we een blik op het nog te spelen restant van het bekertoernooi. In deel drie: de hervatting van de Portugese Primeira Liga, waar de bal op 4 juni weer begint te rollen.

Titelstrijd

Het is niet geheel verrassend dat FC Porto en Benfica, de twee ploegen die de laatste zeventien seizoenen het kampioenschap van Portugal afwisselden, zijn verwikkeld in de titelstrijd in Portugal. Na een nederlaag tegen FC Porto in augustus stond Benfica veertien speelrondes alleen aan kop, soms zelfs met een royale voorsprong. Tot en met februari had Benfica verder alle duels gewonnen (op het treffen met FC Porto na): het leverde een voorsprong van acht punten op. Maar toen het verloor van de directe achtervolger (3-2) en vervolgens nog een keer verloor en twee keer gelijkspeelde, zag het FC Porto over zich heen gaan. De achterstand bedraagt één punt, al kan het met nog tien duels te spelen, wel alle kanten op. 

Stand (na 24 van de 34 duels)

1. FC Porto: 60 punten, 50 doelpunten voor, 16 doelpunten tegen (+34)

2. Benfica: 59 punten, 52 doelpunten voor, 14 doelpunten tegen (+38) 

Nederlanders

{image[340780][right-half][ola john]}Ola John (Vitória Guimarães SC): de in de vergetelheid geraakte Ola John staat alweer bijna twee jaar onder contract bij Vitória Guimarães SC. Afgelopen jaar was hij vooral invaller en ook dit seizoen schikt hij zich mede door blessureleed in die rol: in de negen officiële optredens kwam hij desondanks tot liefst vier assists. Met zijn ploeg strijdt hij volop om en Europees ticket, met Rio Ave en stuntploeg Famalicao als voornaamste concurrenten.  

Danny Henriques (Belenenses SAD): de voormalig speler van Excelsior en SC Cambuur – voor wie hij overigens zijn debuut niet maakte – stroomde bij Belenenses door vanuit het O23-team, waar hij prima presteerde. De verdedigende middenvelder speelde centraal achterin voor de coronastop en behield ondanks een rode kaart tegen Boavista het vertrouwen. Door een ongeslagen serie van vier duels op rij, deed de ploeg prima zaken. Al is het met een voorsprong van tien punten op de nummer zeventien, nog zeker niet helemaal safe.

Degradatiestrijd

De twee onderste clubs degraderen na 34 speelrondes uit de Primeira Liga. Tien wedstrijden voor het einde zijn dat CD Aves en Portimonense SC. Hekkensluiter Aves heeft een wonder nodig om te ontsnappen aan degradatie. De club staat op negen punten van de veilige zestiende plaats, die Paços de Ferreira momenteel bezet. Portimonense heeft met zes punten achterstand een beter perspectief. Voor nummer vijftien Maritimo en nummer veertien Tondela moet het raar lopen, wil het degradatiespook daar nog opduiken.

13. Belenenses 26 punten, 19 doelpunten voor, 38 doelpunten tegen (-19)

14. Tondela 25 punten, 20 doelpunten voor, 30 doelpunten tegen (-10)

15. Maritimo 24 punten, 22 doelpunten voor, 32 doelpunten tegen (-10)

16. Paços de Ferreira 22 punten, 18 doelpunten voor, 34 doelpunten tegen (-16)

----------------------------------------------------------------------------------------------

17. Portimonense 16 punten, 16 doelpunten voor, 34 doelpunten tegen (-18)

18. Aves 13 punten, 23 doelpunten voor, 47 doelpunten tegen (-24)

Bekertoernooien

Het belangrijkste bekertoernooi, de Taca de Liga, is reeds afgewerkt in Portugal. Sporting Braga kroonde zich tot de verrassende winnaar, door FC Porto in de finale te verslaan middels een treffer van Ricardo Horta, diep in blessuretijd. In de Taca de Portugal staan FC Porto en Benfica óók tegenover elkaar. Hoewel nog niet is uitgesproken wanneer, is het voornemen wel om die eindstrijd – net als de competitie – nog 'gewoon' af te werken.   

Finale Taca de Portugal: FC Porto - Benfica 

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen