'UEFA moet kwalificatie CL en EL op de schop gooien'

'UEFA moet kwalificatie CL en EL op de schop gooien'

11 mei 2020 – De kwalificatie voor de Champions en Europa League gaat mogelijk op de schop voor komend seizoen. Omdat er voorafgaand aan het nieuwe seizoen vermoedelijk een stuk minder tijd is dan normaal – ondanks dat het nog onbekend is wanneer alles weer begint -, overweegt de UEFA het een en ander flink aan te passen. Door de coronacrisis zou er voor een reguliere kwalificatie geen ruimte zijn, ondanks dat het seizoen mogelijk pas weer op 20 oktober begint. Dat schrijft The Times. Er is een aantal overwegingen die momenteel rondgaan bij de Europese voetbalbond. Zo is het een optie om de kwalificatierondes niet over twee, maar over één speelronde in te plannen. In dat geval zou het een optie zijn om de wedstrijden op neutraal terrein te spelen. Dat is wanneer er wel genoeg ruimte is om alle geplaatste ploegen in de voorrondes een kans te geven het hoofdtoernooi te halen. 

Tevens overweegt de UEFA om een play-offronde tussen de kampioenen van de hoogst gerangschikte landen, die zich niet voor de groepsfase hebben gekwalificeerd. Een noodscenario, waarin nummers twee, drie en/of vier geen kans krijgen. Voor Nederland hangt dat af of er een winnaar komt van de Champions League: als die er is en heeft via de nationale competitie ook een CL-ticket, gaat Ajax rechtstreeks de groepsfase in. Anders moeten de Amsterdammers zo'n play-off tegen een andere kampioen spelen. 

Dit zou voor AZ minder goed nieuws zijn, aangezien die dan geen voorronde mogen spelen, ook niet als Ajax wel de groepsfase rechtstreeks haalt. De Alkmaarders zijn immers geen kampioen. Dit is een noodscenario, voor als er geen tijd meer is om de voorrondes normaal af te werken. Voor de Europa League wordt gekeken naar een gelijk alternatief, maar dat ligt door het grote aantal deelnemers veel ingewikkelder. 

gerelateerd

Meer nieuws

  1. dinsdag 2 juni 2020

  2. maandag 1 juni 2020