'Steun voor Gudde brokkelt af, RvC wilde wél promotie/degradatie'

10 mei 2020, 23:42

De dagen van Eric Gudde als directeur betaald voetbal bij de KNVB lijken geteld, schrijft Valentijn Driessen in zijn column in De Telegraaf. In rap tempo neemt zowel intern als extern de steun af voor de heftig bekritiseerde bestuurder. Sinds de uitbraak van de coronacrisis grossiert de Nederlandse voetbalbond in blunders, waarvan vele Gudde zijn aan te rekenen.

De Nederlandse voetbalsector kreeg deze week veel kritiek uit politiek Den Haag. Onder meer VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff deelde zijn ergernissen. 'Een leverstoot van Hugo de Jonge, een linkse directe van Martin van Rijn, een rechtse directe van Klaas Dijkhoff en een uppercut van Mark Rutte. CDA, PvdA en VVD gebruikten het betaald voetbal vorige week als boksbal', vat Driessen het samen.

In Zeist heerste volgens Driessen een tunnelvisie wat betreft het uitspelen van de Eredivisie en Eerste Divisie. 'Signalen van Ajax, PSV en AZ werden genegeerd evenals aangedragen oplossingen voor compensatie. En pas enige dagen voor stopzetting viel over dat scenario en de te nemen stappen te praten. Noodklok luidende burgemeesters kregen geen gehoor, de KNVB liep mee aan het slappe handje van NOC*NSF, verschool zich achter het RIVM en premier Rutte en accepteerde chantagepraktijken van de UEFA', aldus Driessen.

De inmiddels historische en dramatisch verlopen KNVB-call over de verdeling van de Europese tickets en de promotie/degradatie-regeling was volgens de columnist het toppunt. 'Gudde nam zijn verantwoordelijkheid, besliste geen promotie-degradatie, maar had zoveel autoriteit verspeeld dat de getroffenen (FC Utrecht, SC Cambuur, De Graafschap) persoonlijk helemaal los gingen op de directeur.'

Gudde wordt intern bij de KNVB solistisch optreden verweten. 'Het 'ambtelijke apparaat' ziet hem het liefst vertrekken. 'De door zijn voorganger Bert van Oostveen aangetrokken pennenlikkers deinzen er zelfs niet voor terug hem te laten struikelen. Ook de rvc is goeddeels klaar met de directeur. Juist toen de commissarissen op 23 april dachten vat op hem te hebben - zij wilden na 75% van de competitie wel promotie-degradatie – ging hij de 24e volledig z'n eigen weg met het Verdict van Gudde. De rvc besloot tot unanieme goedkeuring om naast de coronacrisis geen bestuurscrisis te ontketenen.'

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen