Terug naar seizoen 2015/16: PSV flikt het weer op slotdag

Terug naar seizoen 2015/16: PSV flikt het weer op slotdag

10 mei 2020 – De Eredivisie ligt stil en ook in het buitenland wordt niet gevoetbald. Alle tijd om de archieven in te duiken in de nostalgische seizoenen die Nederland heeft gekend. We blikken terug op de verrassingen van de laatste twintig jaar: welke clubs, spelers en trainers zorgden voor vreugdevolle verrassingen of juist sombere surprises? In het laatste deel van deze reeks: het seizoen 2015/2016, waarin Bryan Smeets de beul van Ajax werd en PSV daarmee op de slotdag de titel schonk.De onvoorspelbaarheid is misschien wel het mooiste aan de sport, maar zelfs de grootste rasoptimist uit Eindhoven had zich na 33 speelrondes neergelegd bij een tweede plaats in het seizoen 2015/2016. De club verkocht in de zomer Memphis Depay (Manchester United) en Georginio Wijnaldum (Newcastle United) voor samen ruim vijftig miljoen euro. Met een fractie van dat bedrag werden Gastón Pereiro, Andrés Guardado, Héctor Moreno en de huurlingen Maxime Lestienne en Marco van Ginkel gehaald en aan de selectie van Phillip Cocu toegevoegd.

In de winter leek het erop dat Ajax, PSV en Feyenoord tot het laatste moment zouden uitmaken wie de

landskampioen zou worden. Ajax werd slechts derde in de Europa League-groep, maar kende een prima competitiestart. PSV overwinterde wel knap in de Champions League en volgde op drie punten van de Amsterdammers, terwijl Feyenoord tot aan de winter keurig volgde op een derde positie.

Stand bij de winterstop
1. Ajax 41 punten, 45 goals voor, 11 tegen
2. PSV 38 punten, 42 goals voor, 19 tegen
3. Feyenoord 36 punten, 37 goals voor, 18 tegen

Na zeven nederlagen op rij haakte Feyenoord plots keihard af in de titelrace. Ajax en PSV bleven over. De Eindhovenaren hielden latere finalist Atlético Madrid bovendien knap twee keer op 0-0 in de Champions League, maar verloren in Madrid na penalty's. Luciano Narsingh miste als enige in de strafschoppenreeks. 

In de competitie verspeelde PSV na de winter slechts tweemaal punten. Op 12 maart kwam het thuis niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen SC Heerenveen, terwijl het acht dagen later de topper van Ajax in Brabant verloor (0-2). Goals van Arkaduisz Milik en Anwar El Ghazi leken Ajax met nog zes duels te spelen naar de titel te schieten. De Amsterdammers verloren na de winter namelijk geen enkele keer.

Stand na 33 wedstrijden
1. Ajax 81 punten, 80 goals voor, 20 tegen
2. PSV 81 punten, 85 goals voor, 31 tegen

Omdat PSV in de voorlaatste wedstrijd tegen SC Cambuur (6-2 winst) geen monsterscore neer wist te zetten, moest het hopen op Amsterdams puntverlies op de slotdag. Ajax speelde uit tegen De Graafschap, dat al zeker van nacompetitie was. PSV moest winnen bij PEC Zwolle, dat nog kans had op de play-offs voor Europees voetbal. In Zwolle won PSV vrij eenvoudig met 1-3, waardoor het de verrichtingen op De Vijverberg in de gaten kon houden. Daar ontstond het eerste 8 mei-trauma van Ajax. Na een vroege goal van Amin Younes bleek Bryan Smeets de Superboerenbeul in Doetinchem. Zijn 1-1 in de tweede helft betekende géén nieuwe titel voor Ajax, maar de 23ste voor PSV. Maar da kon toch nie? Maar da kon toch nie? waren de woorden van een verbrouwereerde commentator Leo Oldenburger. 

Resultaat: 1ste (84 punten, 88 doelpunten voor, 32 tegen)
Trainer: Phillip Cocu
Topscorer: Luuk de Jong (26 goals)

Selectie (Eredivisie-duels)
Keepers:
Jeroen Zoet (34) Verdedigers: Santiago Arias (32), Jetro Willems (15), Héctor Moreno (29), Jeffrey Bruma (32), Joshua Brenet (27), Jordy de Wijs (1), Nicolas Isimat-Mirin (17), Simon Poulsen (2) Middenvelders: Davy Pröpper (33), Gastón Pereiro (29), Jorrit Hendrix (26), Adam Maher (14), Andrès Guardado (25), Marco van Ginkel (13), Rai Vloet (1), Stijn Schaars (12) Aanvallers: Steven Bergwijn (5), Luuk de Jong (33), Jürgen Locadia (29), Maxime Lestienne (14), Luciano Narsingh (30), Florian Jozefzoon (9)

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 28 mei 2020

  2. woensdag 27 mei 2020