Van Schaik volgt Dijkhoff en roept op tot solidariteit in het voetbal

Van Schaik volgt Dijkhoff en roept op tot solidariteit in het voetbal

9 mei 2020 – Wilco van Schaik heeft zich achter de woorden van Klaas Dijkhoff geschaard. De algemeen directeur van NEC denkt dat er eenheid nodig is om de voetbalclubs in met name de Eerste Divisie te redden. Anders kunnen er zomaar tien clubs of meer omvallen. "We hebben nog vier maanden tot de start van de competitie om van alles te bedenken."Dat vertelt hij tegenover De Gelderlander. "Als clubs moeten we solidariteit tonen. We hebben een start gemaakt door fondsen te creëren, salaris in te leveren. Maar geef ons ook de kans om levensvatbaar te blijven", alldus Van Schaik, die de woorden van Dijkhoff uit zijn hart gegrepen vindt. De politicus, zelf groot voetbalfan, ziet alleen maar gesteggel over de korte termijn bij de clubs.

Van Schaik steekt de hand dus in eigen boezem, maar hoopt ook op begrip vanuit Den Haag. "Je kunt ons niet vergelijken met festivals, zoals nu gebeurt. Dat zijn twee totaal verschillende evenementen. Als wij de staanplaatsen voorlopig weghalen, staat niemand tegen elkaar. We kunnen om elke stoel heen een of twee plekken vrijmaken. Een tijdslot bij de ingangen plaatsen om toeschouwers gefaseerd binnen te laten. Mondkapjes en handschoenen verplichten. Ik wil in overleg met de gedragsonderzoekers van het RIVM alles onderzoeken. Laat supporters meedenken, maar iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen."

Lees ookKNVB werkt wél aan plan om overheidssteun te vragen

Volgens hem is er ook simpelweg hulp nodig vanuit Den Haag, anders is er serieuze kans dat er maar weinig clubs overblijven in de Eerste Divisie. Voor de vele fans in Nederland heeft het bovendien een grote maatschappelijke functie. "Men mag het belang van voetbal voor supporters en de functie die we hebben in het regionale bedrijfsleven niet vergeten. Voor de cultuursector was er binnen twee weken 300 miljoen beschikbaar. De KLM krijgt 2 tot 4 miljard. Het profvoetbal trekt 12 miljoen bezoekers per seizoen, zonder een euro subsidie. Geef ons in elk geval een kans om mee te denken. Te werken voor ons geld."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zondag 31 mei 2020

  2. zaterdag 30 mei 2020