Krantenoverzicht: 'Rechter kritisch bij promotiecircus'

Krantenoverzicht: 'Rechter kritisch bij promotiecircus'

9 mei 2020 – SC Cambuur en De Graafschap vochten vrijdag hun robbertje uit met de KNVB in de rechtszaal over de hele gang van zaken over de promotie-/ degradatieregeling. De clubs hielden een goed gevoel over en binnen een kleine week wordt er uitsluitsel verwacht. Wat schreven de ochtendkranten over de rechtsgang?'Meteen na het kort geding tussen Cambuur en De Graafschap versus de KNVB volgde een waar pandemonium voor de rechtbank van Utrecht, met tal van cameraploegen, journalisten en klikkende fototoestellen. Het contrast kon bijna niet groter met precies twee weken geleden, toen de nummers 1 en 2 van de Keuken Kampioen Divisie in de veelbesproken video call de droge, feitelijke mededeling van KNVB-directeur Eric Gudde kregen: geen promotie-/degradatieregeling dit seizoen', schrijft het Algemeen Dagblad. 'Kritisch was de rechter over de KNVB-peiling.' Zo vond de rechter de gang van zaken lastig uit te leggen voor een democratische club.

De Gelderlander schrijft over een 'promotiecircus' rond De Graafschap en SC Cambuur. 'Alsof de grootste filmsterren op aarde uit een limousine stappen. Het tiental klikkende camera's, de 'rondvliegende' microfoons. Even lijkt Utrecht het domein van beroemdheden en royals', schrijft het dagblad. 'De eis is glashelder: het besluit van de KNVB moet worden vernietigd, met uiteindelijk als gevolg dat de clubs uit Doetinchem en Leeuwarden toch promoveren. Segaar fileert het besluitvormingsproces, dat in zijn ogen 'niet objectief, niet transparant, onzorgvuldig en niet in alle redelijkheid' is verlopen.' De KNVB blijft hangen op het statement dat er te weinig draagvlak is voor een Eredivisie met twintig clubs en bovendien planning technisch onverantwoord.

Lees ook: Cambuur en De Graafschap met goed gevoel huiswaarts

'De KNVB verdedigde zijn beslissing van 24 april bij monde van advocaat Harro Knijff, die stelde dat het bestuur betaald voetbal van de bond nu eenmaal als enige de bevoegdheid heeft in zulke uitzonderlijke gevallen een knoop door te hakken. En dat een rechter dus helemaal niet op de stoel van een sportbond moet gaan zitten', schrijft dagblad Trouw. 'Hoe de rechter dat ziet, wordt komende week helder. Zuurmond zei ernaar te streven donderdag 14 mei uitspraak te doen over de claim van Cambuur en De Graafschap. En die luidt: het terugdraaien van het besluit om na het definitieve einde van de competities geen promotie-degradatieregeling toe te passen, waardoor ADO Den Haag en RKC in de Eredivisie blijven. (…) In essentie draait de zaak juridisch om de vraag hoeveel vrijheid het bestuur heeft.' De directie van de KNVB liet overigens haar gezicht niet zien.

Ook de Volkskrant zag een kritische rechter. 'Cruciaal zal zijn hoe voorzieningenrechter Hans Zuurmond de status van de zogeheten 'peiling' van de KNVB bij de clubs gaat wegen. Algemeen directeur Eric Gudde rechtvaardigde het besluit van het bestuur betaald voetbal door te wijzen op het gebrek aan een duidelijke meerderheid voor of tegen promotie/degradatie. Zestien clubs toonden zich voorstander, negen waren tegen en negen clubs wensten niet te oordelen over de concurrenten. De regels waren mistig en onduidelijk. (…) Ook rechter Zuurmond toonde zich kritisch over de gevolgde procedure. Zijn vraag aan advocaat Knijff: 'Zestien voor en negen onthoudingen betekent toch dat 25 clubs het niet eens zijn met het besluit van de KNVB?'', schrijft de Volkskrant.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zondag 31 mei 2020

  2. zaterdag 30 mei 2020