KNVB-advocaat: "Bestuur kristalhelder: het was een peiling"

KNVB-advocaat: "Bestuur kristalhelder: het was een peiling"

8 mei 2020 – KNVB-advocaat Harro Knijff beschouwt de algemene ledenvergadering (ALV) als een 'schot hagel' van SC Cambuur en De Graafschap. Dolf Segaar verzocht tijdens het kort geding namens de clubs een ALV uit te schrijven en niet te wachten tot 18 juni. Op die manier hopen de eerstedivisionisten alsnog te promoveren naar de Eredivisie. Knijff deed de verdediging namens de KNVB. Het streven is dat de rechter donderdag (14 mei) uitspraak doet. De veelbesproken stemming cq. peiling van twee weken geleden liep als een rode draad door het kort geding. Voor de KNVB was er geen sprake van een duidelijke meerderheid voor promotie/degradatie. "De Raad van Commissarissen heeft dit mondeling goedgekeurd", citeert het Algemeen Dagblad Knijff. Daarop kwam de rechter met een onderbreking. Hij vond de spelregels van de peiling 'mistig'. "Je zou ook kunnen zeggen: 16 + 9 clubs zijn 25 clubs die níét voor het besluit zijn van de KNVB. Ik vind dit lastig als je zegt: wij zijn een democratische club. De spelregels zijn ook niet heel erg duidelijk gemaakt. Zou dit niet beter hebben gekund?"

Lees ook: het betoog van Dolf Segaar

Knijff: "Het zijn niet negen onthoudingen van stemmen, maar negen entiteiten die geen keuze hebben gemaakt voor promotie/degradatie. Er zijn ook nog twee entiteiten die geen mail hebben gestuurd. Van de 36 betrokkenen hebben dus 11 geen keuze gemaakt voor promotie/degradatie. Het was geen stemming maar het polsen van meningen. Er is niet sprake van een duidelijke meerderheid voor een bepaald besluit. Wat Cambuur en Graafschap de KNVB verwijten door het allemaal bij elkaar op te tellen, dat heeft de KNVB juist niet gedaan. Dat is volgens mij een onzuivere redenering."

 

De KNVB vindt het onbegrijpelijk dat het besluitvormingsproces onduidelijk is geweest. "Wij willen graag de meningen polsen van de bvo's. Die meningen worden mede betrokken bij het uiteindelijke besluit. En ook in de vergadering van 24 april is het bestuur betaald voetbal kristalhelder geweest: het was een peiling, het bestuur besluit. Op geen enkel punt heeft het bestuur gezegd: de meeste stemmen gelden", aldus Knijff. "Cambuur en Graafschap wekken de indruk dat de KNVB besluiten in grote haast heeft genomen. Dat is niet juist. Na de eerste vrijheidsbeperkende maatregelen heeft de KNVB zich beraad op vervolg van amateur- en profcompetities."

Twintig clubs
Cambuur en De Graafschap willen dat het genomen besluit wordt vernietigd en zou de Eredivisie uit twintig clubs moeten bestaann. "Maar twintig clubs is nagenoeg onmogelijk, planningstechnisch gezien. Dat ik hier vandaag zou zijn geweest, was een zekerheidje. Anders hadden ADO Den Haag en RKC hier naast me gezeten ipv Cambuur en De Graafschap. Maar twintig clubs, dat kan niet", zegt Knijff, die benadrukte dat uiteindelijk het bestuur betaald voetbal de besluiten neemt.

"Wij hebben niet gekozen: dit is ons besluit, dit is het. Maar wij hebben onderzocht of er draagvlak is binnen de bvo's voor een bepaald besluit. (…) De KNVB voert aan dat zowel voor als tijdens de vergadering van 24 april, niet een bvo zich op het standpunt heeft gesteld dat bevoegdheid tot de te nemen besluiten niet bij het bestuur betaald voetbal ligt. Door niemand is de suggestie gedaan: wij vinden dit zo gewichtig, zou het misschien verstandig zijn om een wijzigingsbesluit te nemen? Nee, het was voor iedereen evident dat het de beslissing was van het bestuur betaald voetbal."

Volgens Knijff gingen Cambuur en De Graafschap te gauw uit van promotie. "Cambuur en De Graafschap maken een hinkstap-sprong. Ze beroepen zich op onjuiste toepassing van promotie/degradatie-regeling. Volgens hen betekent plek 1 en 2 automatisch promotie. Wij hebben het over rangschikking na een reguliere competitie en daarvan is hier geen sprake van." Waarom dan wel de Europese tickets verdelen volgens de stand? "Als KNVB de lijn van UEFA niet had gevolgd, was het gevolg mogelijk geweest dat Nederlandse clubs niet aan de competities konden deelnemen. Daarom is daar wel aansluiting gezocht bij de rangschikking. Maar dat laatste zegt niets over promotie/degradatie. Want daar gaat de UEFA niet over."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 30 mei 2020

  2. vrijdag 29 mei 2020

  3. donderdag 28 mei 2020