Cambuur en De Graafschap: "Meerderheid brokkelt af"

Cambuur en De Graafschap: "Meerderheid brokkelt af"

8 mei 2020 – In een betoog van ruim een uur heeft advocaat Dolf Segaar beargumenteerd waarom SC Cambuur en De Graafschap alsnog moeten promoveren. Hij sprak in de rechtszaal van Utrecht van een 'zeer gebrekkige procedure' die de KNVB twee weken geleden volgde om het seizoen af te wikkelen. "De commotie in het voetbal is niet voor niets zo groot."Segaar ging allereerst in op de peiling die de KNVB uitvoerde. Volgens de bond was er geen sprake van een meerderheid, maar Cambuur en De Graafschap zien dat anders. Segaar vindt bovendien dat de niet objectieve stemmen van Cambuur, De Graafschap, ADO Den Haag en RKC niet meegenomen hadden mogen worden."Van de dertig relevante clubs waren maar zes clubs tegen promotie/degradatie", citeert het Algemeen Dagblad. "Twee clubs die zich hebben onthouden, AZ en Utrecht, hebben inmiddels laten weten voor promotie/degradatie te zijn, als regels vooraf duidelijk waren van de stemming. De zogenaamde meerderheid van KNVB brokkelt dus verder af."

Lees ook: KNVB-advocaat: "Bestuur kristalhelder: het was een peiling"

Aangepaste regelgeving
Volgens Segaar voegde de KNVB ook een nieuw element toe aan de reglementen. Namelijk dat clubs twee keer tegen elkaar gespeeld moeten hebben om tot promotie/degradatie te komen. "Zonder dat er een algemene ledenvergadering aan ten grondslag ligt. Je kunt niet met terugwerkende kracht een regelgeving aanpassen. Die wijziging moet ongedaan gemaakt worden. Het gaat hier niet om het  verplaatsen van een bekerfinale bij de amateurs van een hoofdveld naar een bijveld."

Segaar verzocht de rechter dan ook dat het besluit van tafel geveegd moet worden. "De beslissing van KNVB is niet-transparant, niet op basis van sportieve gronden genomen, niet-objectief en disproportioneel voor de eisers. En in strijd met redelijkheid en billijkheid. Wij willen dat het besluit wordt vernietigd. Cambuur en De Graafschap verzoeken tot slot een algemene ledenvergadering uit te schrijven. KNVB heeft dit vooralsnog afgehouden, maar 18 juni is te laat met betrekking tot de voorbereiding op het nieuw seizoen."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zondag 31 mei 2020

  2. zaterdag 30 mei 2020