Eredivisie-clubs: jaar zonder publiek overleeft de branche niet

Eredivisie-clubs: jaar zonder publiek overleeft de branche niet

7 mei 2020 – Niet alleen de KNVB heeft geschokt gereageerd op het nieuws dat er mogelijk wel een jaar of langer zonder publiek gespeeld moet worden in de Ere- en Eerste Divisie, ook de clubs vrezen dat het een doodsteek kan zijn voor het Nederlandse profvoetbal. De eerste reacties van de diverse clubs zijn niet bepaald positief over de vooruitzichten als de verwachting werkelijkheid wordt.SC Heerenveen-voorzitter Cees Roozemond legt tegenover Omrop Fryslân uit dat zijn club voor de helft afhankelijk is van de fans in het eigen stadion te hebben. "Dat is ons bestaansmodel. Meer dan de helft van het budget komt uit seizoenskaarten, sponsordeals met skyboxen, enzovoort. We moeten nu wel heel creatief zijn, dit wordt heel moeilijk", zei hij over het mogelijke jaar of langer zonder fans. "Als dat over achttien maanden is, dan wordt het lastig. Is er over drie maanden een vaccin, dan is er geen probleem."

Lees ook: KNVB vindt bericht van overheid 'nogal voorbarig'

Ook bij RKC Waalwijk wil men niet denken aan een jaar voetbal zonder publiek. Directeur Frank van Mosselveld vindt de stappen die momenteel worden gezet al heel groot en bijzonder en wil daarom nog niet doemdenken. "Het geldt eigenlijk voor elk bedrijf dat een jaar of langer niet op een normale manier kan werken. De overheid zal zich bewust zijn van de belangen van aanwezigheid van publiek bij voetbalwedstrijden. Er zullen vast manieren gevonden worden om dat toch mogelijk te maken", verwacht hij tegenover het Brabants Dagblad.

Anders gaat de voetbalbranche het niet overleven. Bij RKC Waalwijk gaat het dan ongeveer om vijf miljoen euro, tweederde van de begroting. Van Mosselveld: "Dan geldt ook nog eens: hoe groter het stadion en de club, hoe groter de problemen."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 29 mei 2020

  2. donderdag 28 mei 2020