Cambuur en De Graafschap hebben 5 clubs voor ALV

Cambuur en De Graafschap hebben 5 clubs voor ALV

7 mei 2020 – Mocht de gang naar de rechter in het kort geding niets opleveren, dan is de kans groot dat SC Cambuur en De Graafschap alsnog proberen om promotie naar de Eredivisie af te dwingen via een Algemene Ledenvergadering. Advocaat Dolf Segaar heeft nogmaals onderstreept dat de benodigde minimaal vijf clubs die nodig zijn om een ALV uit te roepen, gevonden zijn. Alleen wilde de KNVB niet meewerken aan een versnelde procedure.Dat vertelt Segaar tegenover De Telegraaf. "We hadden er een sterke voorkeur voor om het niet tot een kort geding te laten komen. Niet omdat we een kort geding vrezen, maar omdat het richting de toekomst beter zou zijn als de clubs er onderling uit zouden kunnen komen", zei Segaar, die daarop aangaf dat de vijf benodigde clubs er zijn om een ALV uit te roepen. "Het is niet gelukt om die vergadering betaald voetbal te hebben vóór het kort geding, maar die route blijft een belangrijke optie."

'Weinig kans'
Volgens jurist Marjan Olfers, bijzonder hoogleraar sport en recht, is de kans dat De Graafschap en SC Cambuur succes hebben bij de rechter, heel klein. De KNVB staat in principe in haar recht om de keuze te maken, die ze hebben gemaakt. "En volgens mij krijgen ze rugdekking van de UEFA. Als dat zo is, acht ik het onwaarschijnlijk dat de rechter in de wens van Cambuur en De Graafschap meegaat. Ze zullen deze juridische stap ook hebben genomen voor hun achterban. Ik geef ze een kleine kans", stelt ze tegenover NU.nl.

"De rechter gaat niet op de stoel van de KNVB zitten, want dat mag hij niet. Het is een marginale toets: er wordt nagegaan of het recht goed is toegepast en of de procedure goed is gevolgd", legt Olfers uit. Mocht de KNVB wel besluiten dat de twee ploegen in Eerste Divisie zijn benadeeld, moet er een nieuwe beslissing komen. Vrijdag start het kort geding, binnen twee weken daarna wordt de uitslag verwacht. 

Lees ook: Hoogleraar Olfers: "Nog twee clubs nodig voor KNVB-vergadering"

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 29 mei 2020

  2. donderdag 28 mei 2020

  3. woensdag 27 mei 2020