Media-overzicht: Feyenoord wint de Europa Cup I op 6 mei 1970

Media-overzicht: Feyenoord wint de Europa Cup I op 6 mei 1970

6 mei 2020 – Het is vandaag precies vijftig jaar geleden dat Feyenoord de Europa Cup I won in 1970, op 6 mei. De Rotterdammers waren na verlenging te sterk voor Celtic (2-1), door een treffer van Ove Kindvall. Een media-overzicht van wat er geschreven werd over die bijzondere dag, exact vijftig jaar geleden in San Siro.Willem van Hanegem vertelt tegenover RTV Rijnmond dat hij recent de wedstrijd terugkeek, maar schrok van het niveau. "Na 25 minuten was ik het zat. Het was echt heel slecht", blikt De Kromme terug. "Vergeleken met de andere wedstrijden die we in de Europa Cup I speelden, was dit echt een stuk minder." Volgens het Feyenoord-icoon had dat vooral te maken met het feit dat de Rotterdammers zich aanpasten aan Celtic, dat op de rechterflank drie sterke spelers had staan.

Sterk middenveld
Ove Kindvall denkt dat het middenveld van destijds, bestaande uit Wim van Hanegem, Wim Jansen en Franz Hasil, het beste van heel Europa was. "Die zouden nu nog in elke Europese topploeg het droommiddenveld vormen", verzekert hij tegenover De Telegraaf. "De positie van Wim Janssen was cruciaal. Hij was de grote controleur, zorgde dat de ploeg altijd goed stond en speelde zo slim. De grote kracht van Willem van Hanegem was dat niemand hem van de bal kon krijgen. Als hij hem had, kon je het als tegenstander vergeten. En Hasil was de aanvaller van de drie."

Dick Advocaat, de huidige hoofdtrainer van de Rotterdammers, kwam in het Algemeen Dagblad tot dezelfde conclusies als Kindvall. "Die jongens zouden vandaag de dag nog steeds absolute top zijn, dat weet ik zeker. Natuurlijk gaat het voetbal sneller nu, maar ze zouden zich makkelijk aanpassen aan de normen van tegenwoordig. Ik kan het wel redelijk inschatten want ik heb zelf tegen die jongens gespeeld. Het was een geweldig middenveld. Pure klasse", aldus Advocaat.

Succescoach Happel
Voor linksachter Theo van Duivenbode had ook Ernst Happel een belangrijk aandeel in het succes van de Rotterdammers. "Happel is tactisch de beste trainer die ik heb meegemaakt. Hij speelde positievoetbal, stapte af van mandekking en paste zonedekking toe", zei hij tegenover de NOS. "De oefeningen op de training waren haast altijd met bal. Dat zorgde voor veel spelvreugde en als je plezier hebt, doe je veel harder je best."

Ook Guus Haak – invaller in de eindstrijd tegen Celtic – was onder de indruk van Happel, die hem een keer aansprak en in een voorbeeld de bal zo tegen de lat schoot. "'O, ist das glück?' En hup, daar mikte hij ook de tweede bal op de lat. Als hij toen had gezegd, kruip onder de krijtlijn door, hadden we het ook gedaan", zei Haak, die tevens onder de indruk was van de finale-bespreking van de Oostenrijker. "Hij maakte nauwelijks woorden vuil aan Celtic. Hij noemde alleen even je directe tegenstander. Daarna zei hij: 'Du bist besser.' Hij gaf je het gevoel onoverwinnelijk te zijn."

Pieters Graafland
In vrijwel alle verhalen die naar buiten komen rondom het jubileum van Feyenoord, is ook mooie aandacht voor de recent overleden doelman Eddy Pieters Graafland. Vorige week stierf de keeper van het succeselftal op 86-jarige leeftijd en alle spelers omschrijven de doelman als een warme, prettige persoonlijkheid. Zijn overlijden overschaduwt deze dag, volgens algemeen directeur Mark Koevermans. "Dat hij door een zeer ongelukkige val er niet meer is en ook nog eens op het moment dat wij uitgebreid wilden terugblikken op een finale waarin hij een mooie rol vervulde, stemt triest. Dat zorgt gewoon voor een andere sfeer", vertelt hij tegenover het AD.

Lees ook: Herinneringen aan Pieters Graafland (86): "Eddy was een heer"

Ook voor Rinus Israël, aanvoerder van het elftal van Feyenoord dat vandaag precies vijftig jaar geleden de Europa Cup I veroverde, is de dag anders dan hij een tijdje terug had gedacht. "Natuurlijk, het was hartstikke leuk geweest om gezamenlijk nog eens stil te staan bij die prijs. We hebben alleen te maken met een scenario dat niemand een aantal maanden terug had kunnen voorspellen. Ook het recente overlijden van Eddy PG komt daar nog bij. Het is logisch dat we het ons allemaal wat anders hadden voorgesteld", zei hij op de clubsite.
gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 3 juni 2020

  2. dinsdag 2 juni 2020

  3. maandag 1 juni 2020