Terug naar seizoen 2014/15: bliksembezoek FC Dordrecht

Terug naar seizoen 2014/15: bliksembezoek FC Dordrecht

8 mei 2020 – De Eredivisie ligt stil en ook in het buitenland wordt niet gevoetbald. Alle tijd om de archieven in te duiken in de nostalgische seizoenen die Nederland heeft gekend. We blikken terug op de verrassingen van de laatste twintig jaar: welke clubs, spelers en trainers zorgden voor vreugdevolle verrassingen of juist sombere surprises? In deel vijftien: het seizoen 2014/2015, waarin FC Dordrecht een bliksembezoek bracht aan de Eredivisie.Negentien jaar moest Dordrecht erop wachten, maar in 2014 keerden de Schapenkoppen terug naar de Eredivisie. Een prestatie van formaat, omdat met aan de Krommedijk werkt met de een na laagste begroting in het Nederlandse betaald voetbal. Desondanks kreeg trainer Harry van den Ham het voor elkaar om Dordrecht naar de Eredivisie loodsen. In de reguliere competitie stond Dordt lang bovenaan, maar moest het de titel laten aan Willem II. In de play-offs kreeg Dordrecht alsnog loon naar werken. Met realisme en fris, aantrekkelijk aanvallend voetbal werd de Eredivisie bereikt.

De verrassende promotie had ook een andere kant van de medaille: de club was helemaal niet ingericht op de Eredivisie. Een Eredivisie-waardige begroting lag er niet in Dordrecht. Zo goed en kwaad als het kon, stelde technisch directeur Marco Boogers het liefst zo goedkoop mogelijk een selectie samen. Huurlingen, talenten en spelers die een tweede kans wilden, kwamen naar Dordrecht. Onder meer nu bekendere namen als Joris van Overeem, William Troost-Ekong, Robin Gosens, Sean Klaiber, Fernando Lewis en Ryan Koolwijk speelden dat seizoen voor Dordrecht.

Ook stelde Boogers een nieuwe trainer aan. Ondanks de promotie, vertrok Van den Ham naar FC Utrecht. De succestrainer ging liever aan de slag als assistent van Rob Alflen. De vrijgekomen vacature aan de Krommedijk werd ingevuld door Ernie Brandts. 23 Eredivisie-wedstrijden later gingen beide partijen alweer uit elkaar. Brandts kon het al onmogelijk geachte niet waarmaken. Onder hem won Dordrecht slechts twee keer en was de laatste plaats een logisch gevolg. Dat terwijl Dordt in seizoensopener in en tegen Heerenveen nog uit de starblokken schoot. Dankzij treffers van Giovanni Korte en Van Overeem greep de gedoodverfde degradatiekandidaat tot ieders verbazing de volle buit.

Maar het bleek allemaal te mooi om waar te zijn. Pas na de jaarwisseling zegevierde Dordrecht voor de tweede keer. Direct na de winterstop werd Excelsior (1-0) geklopt. Vier wedstrijden later vloog Brandts eruit. Dordrecht probeerde met Jan Everse het tij nog te keren. Ook dat lukte niet. Drie wedstrijden voor het einde viel het doek definitief. Dordrecht berustte in de degradatie en nam met opgeheven hoofd afscheid: in de laatste competitiewedstrijd werd Ajax met 2-1 verslagen. Met de degradatie raakte Dordrecht terug bij af. De begroting ging van 4,1 miljoen euro naar 2,1 miljoen en het spelersbudget halveerde naar vijf ton. Toen al gaf de club aan dat een nieuw stadion van levensbelang zou zijn. Maar nog steeds is een nieuwe thuishaven een hoofdpijndossier. Het voortbestaan staat op het spel en lijkt het kortstondige Eredivisie-avontuur alweer een eeuwigheid geleden.

Resultaat: 18de (20 punten, 24 doelpunten voor, 76 tegen)
Trainer: Ernie Brandts/Jan Everse
Topscorers: Jeffry Fortes, Mart Lieder, Giovanni Korte (allen 3)

Selectie (Eredivisie-duels)

Keepers: Filip Kurto (32), Robbert te Loeke (3) Verdedigers: Robin Gosens (31), William Troost-Ekong (22), Sean Klaiber (12), Fernando Lewis (7), Sai van Wermeskerken (1), Ilias Haddad (25), Marvin Peersman (26), Matthew Steenvoorden (13), Jordy van Deelen (14), Josimar Lima (20) Middenvelders: Joris van Overeem (34), Funso Ojo (19), Ryan Koolwijk (9), Jeffry Fortes (31), Javier Vet (1), Erixon Danso (4), Quincy Boogers (1), Ricky van Haaren (21), Ibrahima Touré (7), Adnan Alisic (5) Aanvallers: Mart Lieder (23), Mohamed Hamdaoui (3), Giovanni Korte (17), Everon Pisas (25), Rick ten Voorde (25), Anthony Beekman (10), Rihairo Meulens (13), Noël Goossens (4), Andwele Slory (5)

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 28 mei 2020

  2. woensdag 27 mei 2020