Aangeboden door

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Terug naar seizoen 2012/13: AZ stelt teleur, maar wint hoofdprijs

Terug naar seizoen 2012/13: AZ stelt teleur, maar wint hoofdprijs

Claim een freebet van €50,00 bij Jacks.nl
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

6 mei 2020 – De Eredivisie ligt stil en ook in het buitenland wordt niet gevoetbald. Alle tijd om de archieven in te duiken in de nostalgische seizoenen die Nederland heeft gekend. We blikken terug op de verrassingen van de laatste twintig jaar: welke clubs, spelers en trainers zorgden voor vreugdevolle verrassingen of juist sombere surprises? In deel dertien: het seizoen 2012/2013 waarin AZ teleurstelt, maar toch een hoofdprijs wint.

Aan het seizoen 2012/2013 wordt in Alkmaar met gemengde gevoelens teruggedacht. Voor het eerst in dertig jaar legde AZ beslag op de KNVB Beker, daartegenover stond een vroege uitschakeling in Europa en een zeer tegenvallende een tiende plaats in de Eredivisie. Tegenstanders kwamen zelden met knikkende knietjes naar het AFAS Stadion, want in alle competities won AZ slechts zes maal in het eigen winderige stadion.

Een seizoen eerder was AZ in de competitie op de vierde plaats geëindigd en maakte het zowel indruk in de Europa League (kwartfinale uitgeschakeld door Valencia) als KNVB Beker (halve finale). Aan het einde van het seizoen vertrokken enkele belangrijke krachten. Zo nam AZ afscheid van onder anderen Niklas Moisander, Simon Poulsen, Rasmus Elm en Brett Holman. Daartegenover stond de komst van Markus Henriksen, Viktor Elm en Steven Berghuis. Laatstgenoemde kende in zijn eerste jaar bij AZ aanpassingsproblemen en speelde lang niet alles.

Met een uitgeklede selectie lukte het trainer Gertjan Verbeek niet om de goede prestaties van het vorige jaar te evenaren. Het seizoen begon nog niet eens zo slecht voor AZ. Tijdens de seizoensouverture nam de club uit Alkmaar een punt mee uit de ArenA. De bezoekers waren door twee doelpunten van Jozy Altidore zelfs dicht bij de winst, ware het niet dat oudgediende Kolbeinn Sigthorsson een paar minuten voor tijd de 2-2 scoorde. Een week later werd voor eigen publiek Heracles Almelo verslagen met 3-1, waardoor AZ naar de derde plaats steeg.

De goede start bleek geen voorbode voor de rest van het seizoen. In de play-offs van de Europa League werd AZ uitgeschakeld door het toen zeer ambitieuze Anzhi Makhachkala van Guus Hiddink, met onder meer Samuel Eto'o in de gelederen. Ook in competitieverband gingen de prestaties rap bergafwaarts. Dat de belangrijke Maarten Martens vroeg in het seizoen een ernstige knieblessure opliep, hielp niet mee. De traditionele top drie werd geen enkel punt meer afhandig gemaakt en alleen Vitesse, Heracles Almelo en PEC Zwolle werden twee keer verslagen. Zeven speelrondes voor het einde van het seizoen stond AZ nog maar één punt boven de gevarenzone, maar degradatie werd door een sterke eindspurt simpel afgewend.

Terwijl AZ in (sub)top van de Eredivisie geen rol van betekenis speelde, bereikte het wel de finale van de KNVB Beker. Na SC Veendam, Sneek Wit Zwart, FC Dordrecht en FC Den Bosch te hebben uitgeschakeld, troffen Verbeeks manschappen Ajax in de halve eindstrijd. In de ArenA won AZ, verrassend, met 0-3. Met twee doelpunten en een assist was Altidore het goudhaantje van de Alkmaarders. Ruim twee maanden later kreeg het teleurstellende seizoen toch nog wat glans. In de finale in De Kuip werd PSV met 2-1 aan de kant gezet, waardoor voor de vierde keer in de clubhistorie de bekertitel werd gewonnen. Altidore, die in Europa alleen in Alkmaar slaagde, bekroonde zijn seizoen met een doelpunt in de finale. Adam Maher, die later dat jaar overstapte naar PSV, maakte de andere AZ-goal.

Resultaat: 10e (39 punten, 56 doelpunten voor, 54 doelpunten tegen)
Trainer: Gertjan Verbeek
Topscorer: Jozy Altidore (23)

Selectie (Eredivisie-duels)[/h2]

Keepers: Esteban Alvarado (34) Verdedigers: Nick Viergever (31), Etiënne Reijnen (31), Dirk Marcellis (31), Giliano Wijnaldum (19), Mattias Johansson (12), Thomas Lam (6) Niklas Moisander (2) Middenvelders: Adam Maher (31), Viktor Elm (30), Donny Gorter (23), Erik Falkenburg (14), Willie Overtoom (9), Maarten Martens (6) Celso Ortiz (4), Ali Messaoud (1) Aanvallers: Roy Beerens (34), Jozy Altidore (33), Johann Berg Gudmundsson (31), Steven Berghuis (23), Mikhail Rosheuvel (14), Ruud Boymans (5), Aron Jóhansson (5)


Claim een freebet van €50,00 bij Jacks.nl Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

CLAIM 5 KEER EEN
FREEBET VAN €10,00! Meld je aan

Reacties

gerelateerd