Terug naar seizoen 2012/13: AZ stelt teleur, maar wint hoofdprijs

6 mei 2020, 12:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De Eredivisie ligt stil en ook in het buitenland wordt niet gevoetbald. Alle tijd om de archieven in te duiken in de nostalgische seizoenen die Nederland heeft gekend. We blikken terug op de verrassingen van de laatste twintig jaar: welke clubs, spelers en trainers zorgden voor vreugdevolle verrassingen of juist sombere surprises? In deel dertien: het seizoen 2012/2013 waarin AZ teleurstelt, maar toch een hoofdprijs wint.

Aan het seizoen 2012/2013 wordt in Alkmaar met gemengde gevoelens teruggedacht. Voor het eerst in dertig jaar legde AZ beslag op de KNVB Beker, daartegenover stond een vroege uitschakeling in Europa en een zeer tegenvallende een tiende plaats in de Eredivisie. Tegenstanders kwamen zelden met knikkende knietjes naar het AFAS Stadion, want in alle competities won AZ slechts zes maal in het eigen winderige stadion.

Met een uitgeklede selectie lukte het trainer Gertjan Verbeek niet om de goede prestaties van het vorige jaar te evenaren. Het seizoen begon nog niet eens zo slecht voor AZ. Tijdens de seizoensouverture nam de club uit Alkmaar een punt mee uit de ArenA. De bezoekers waren door twee doelpunten van Jozy Altidore zelfs dicht bij de winst, ware het niet dat oudgediende Kolbeinn Sigthorsson een paar minuten voor tijd de 2-2 scoorde. Een week later werd voor eigen publiek Heracles Almelo verslagen met 3-1, waardoor AZ naar de derde plaats steeg.

De goede start bleek geen voorbode voor de rest van het seizoen. In de play-offs van de Europa League werd AZ uitgeschakeld door het toen zeer ambitieuze Anzhi Makhachkala van Guus Hiddink, met onder meer Samuel Eto'o in de gelederen. Ook in competitieverband gingen de prestaties rap bergafwaarts. Dat de belangrijke Maarten Martens vroeg in het seizoen een ernstige knieblessure opliep, hielp niet mee. De traditionele top drie werd geen enkel punt meer afhandig gemaakt en alleen Vitesse, Heracles Almelo en PEC Zwolle werden twee keer verslagen. Zeven speelrondes voor het einde van het seizoen stond AZ nog maar één punt boven de gevarenzone, maar degradatie werd door een sterke eindspurt simpel afgewend.

Resultaat: 10e (39 punten, 56 doelpunten voor, 54 doelpunten tegen)

Trainer: Gertjan Verbeek

Topscorer: Jozy Altidore (23)

Selectie (Eredivisie-duels)

Keepers: Esteban Alvarado (34) Verdedigers: Nick Viergever (31), Etiënne Reijnen (31), Dirk Marcellis (31), Giliano Wijnaldum (19), Mattias Johansson (12), Thomas Lam (6) Niklas Moisander (2) Middenvelders: Adam Maher (31), Viktor Elm (30), Donny Gorter (23), Erik Falkenburg (14), Willie Overtoom (9), Maarten Martens (6) Celso Ortiz (4), Ali Messaoud (1) Aanvallers: Roy Beerens (34), Jozy Altidore (33), Johann Berg Gudmundsson (31), Steven Berghuis (23), Mikhail Rosheuvel (14), Ruud Boymans (5), Aron Jóhansson (5)

[photo,128683,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen