Terug naar seizoen 2011/12: promovendus RKC bijna Europa in

Terug naar seizoen 2011/12: promovendus RKC bijna Europa in

5 mei 2020 – De Eredivisie ligt stil en ook in het buitenland wordt niet gevoetbald. Alle tijd om de archieven in te duiken in de nostalgische seizoenen die Nederland heeft gekend. We blikken terug op de verrassingen van de laatste twintig jaar: welke clubs, spelers en trainers zorgden voor vreugdevolle verrassingen of juist sombere surprises? In deel twaalf: het seizoen 2011/2012 waarin RKC vriend en vijand verraste.Bij RKC Waalwijk is het zelden saai, zo is goed te zien in de prestaties van de club rond het jaar 2010. In het seizoen 2009/2010 eindigt RKC - een beetje zoals het dit seizoen op weg was - kansloos en pijnlijk als laatste in de Eredivisie, door slechts vijf potjes te winnen en niet één keer gelijk te spelen. Lang zit de club niet in rouw, want het seizoen daarop wordt de club met trainer Ruud Brood meteen kampioen van de Eerste Divisie. Dat betekent dat de Brabanders zich direct weer kunnen laten zien in de Eredivisie, een competitie met wie het in die jaren een knipperlichtrelatie had. 

Dat moet de club echter wel doen zonder Derk Boerrigter, die na een geweldig seizoen in het kampioensjaar met achttien goals de kans krijgt bij Ajax. Hij, Donny de Groot (Willem II) en Fred Benson (Lechia Gda?sk) zijn belangrijke spelers (samen 55 goals!) die vertrekken in de zomer van de promotie. Die drie aanvallers waren in het kampioensjaar de spelers die voor de goals moesten zorgen. Toch koopt/huurt RKC uitstekend in, met onder meer Jeroen Zoet, Cuco Martina, Evander Sno en Adil Auassar. Trainer Brood beschikt over een uitgebalanceerde selectie, die voor een groot deel bestaat uit Nederlandse spelers.

Uit de eerste twee duels pakt RKC één punt, maar daarna gaat het echt lopen. Van de vijf Eredivisie-duels die volgen, wint de club er vier. RKC begint sterk aan het seizoen in september, maar kakt daarna in. In oktober en november komt de klad er in met enkele forse nederlagen. Grote domper is de 1-0 nederlaag bij Excelsior eind oktober door een eigen goal van Ard van Peppen en twee rode kaarten. Trainer Ruud Brood besluit op 10 november een oefenduel in te roosteren tegen Eerste Divisie-club FC Eindhoven, maar ook dat wordt een fiasco met een 2-3 nederlaag.

Het lukt trainer Brood om de ploeg in de winterstop uitstekend bij elkaar te grijpen. Op het trainingskamp in Portugal wordt er gewonnen van Bayer Leverkusen en dat geeft vertrouwen, al is de 5-0 nederlaag bij FC Twente een valse start van de tweede seizoenshelft. Daarna gaat het beter en speelt RKC knap gelijk uit bij Feyenoord, wordt er met 0-3 gewonnen bij FC Groningen en is ook de 4-0 overwinning op VVV-Venlo goed nieuws. In april wordt er zelfs met 2-1 gewonnen van PSV en dat is met name voor Zoet een fraaie zege, aangezien hij wordt gehuurd van de topclub. Bovendien is een zege op de Brabantse rivaal in Waalwijk altijd reden voor een feestje. 

RKC speelt niet als een promovendus, maar als een ervaren Eredivisie-ploeg, met weinig wisselingen en veel dezelfde namen. Door de goede tweede seizoenshelft stelt het de negende plaats en daarmee een play-off-ticket veilig in de voorlaatste wedstrijd tegen Roda JC. De directe concurrent wordt mede door twee goals van Rick ten Voorde en twee van Aaron Meijers met 5-2 verslagen. In de eerste ronde van de play-offs gaat het droomseizoen van RKC, dat tevens de kwartfinale van de beker haalde in het sterke seizoen, verder. FC Twente wordt verslagen. RKC is slechts één tweeluik verwijderd van Europees voetbal, maar verliest in de finale twee keer van Vitesse.

Het is een ietwat teleurstellend einde van het beste jaar uit de clubhistorie van RKC, dat absoluut een uiterst knappe prestatie verdient. Het zou ondanks het zomerse vertrek van succescoach Brood (naar Roda JC) en enkele dragende krachten Aaron Meijers (ADO Den Haag) en Evander Sno (NEC) nog twee seizoenen teren op dit succesverhaal, al vertrekken zomer op zomer de sterkhouders van dit topseizoen. Na vier magere Eerste Divisie-jaren hoopte RKC Waalwijk dit seizoen een definitieve punt te zetten onder de knipperlichtrelatie met de Eredivisie en in die missie is het mede door de coronacrisis in elk geval voor even in geslagen. Maar of het nog jaren stand houdt...

Resultaat: 9e (45 punten, 40 doelpunten voor, 49 doelpunten tegen)
Trainer: Ruud Brood
Topscorer: Rick ten Voorde (9)

Selectie (Eredivisie-duels)

Keepers: Jeroen Zoet (34) Verdedigers: Cuco Martina (19), Aaron Meijers (32), Henrico Drost (33), Guy Ramos (29), Sigourney Bandjar (24), Frank van Mosselveld (17), Ard van Peppen (32) Middenvelders: Adil Auassar (19), Jeff Stans (8), Robert Braber (32), Sander Duits (29), Karim Bridji (4), Evander Sno (25) Aanvallers: Krisztián Németh (14), Geoffrey Castillion (28), Mitchell Schet (18), Rick ten Voorde (27), Karim Fachtali (5), Roald van Hout (20), Furkan Alakmak (12), Mark Janssen (3)


gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 29 mei 2020

  2. donderdag 28 mei 2020

  3. woensdag 27 mei 2020