Burgemeesters nog steeds tegen Eredivisie met 20 clubs

Burgemeesters nog steeds tegen Eredivisie met 20 clubs

1 mei 2020 – De burgemeesters van Nederland hebben (opnieuw) een duidelijk statement gemaakt over het aantal clubs in de Eredivisie. Nadat de optie met twintig clubs eerder door de KNVB werd afgeschoten mede vanwege dat advies, is het standpunt van de burgemeesters na nieuw onderzoek van de Nederlandse voetbalbond onveranderd. "Het zou verstandiger zijn om juist terug te gaan naar veertien of twaalf Eredivisie-clubs."Dat vertelt Paul Depla, de burgervader van Breda, die als woordvoerder van al zijn collega's fungeert, tegenover het Algemeen Dagblad. Daarmee is het advies opnieuw duidelijk: er moet een streep door het plan om een seizoen met twintig clubs te gaan spelen. Volgens Depla is de druk op het competitieschema zonder de invloed van corona al groot, waarbij momenteel alle evenementen tot en met 1 september ook nog eens zijn geschrapt, waardoor de Eredivisie al twee speelrondes achterloopt op het reguliere schema. 

Met twee extra clubs in de hoogste afdeling van Nederland zou dat betekenen dat er liefst vier speelrondes bijkomen in een jaar dat ook nog eens niet kan uitlopen, omdat het Europees Kampioenschap staat gepland in de zomer. Bovendien is ook het coronavirus voorlopig nog actief in Nederland, weet Depla.

"Er kan dus volgend seizoen een situatie ontstaan waarin je weer vier tot acht weken niet kunt voetballen. De vraag is of het verstandig is – ik ga daar niet over, heb slechts een adviserende rol – of je je competitie klem moet willen zetten met twintig clubs", aldus de burgemeester, die vindt dat de situatie in Nederland onvergelijkbaar is met die in bijvoorbeeld Engeland, Spanje of Italië. "De organisatie rondom openbare orde en veiligheid is in elk land anders geregeld, net als bijvoorbeeld de relaties met supporters."

Lees ook: 'KKD laat onderzoek doen naar Eredivisie met 20 clubs'

De eerstedivisionisten besloten eerder unaniem dat de Coöperatie Eerste Divisie (CED) mag uitzoeken wat dit betekent voor de eigen competitie. Daarbij werd één harde voorwaarde gesteld: er zal een goed financieel reddingsplan moeten komen voor de Eerste Divisie. De onderzoeksopdracht komt in handen van CED-directeur Marc Boele. Hij moet onderzoeken of een Eredivisie met twintig clubs alsnog haalbaar is, waarmee de kansen op promotie van Cambuur en De Graafschap alsnog kunnen toenemen. Het advies van de burgemeesters is echter onveranderd ten opzichte van de eerdere situatie. 

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 3 juni 2020

  2. dinsdag 2 juni 2020

  3. maandag 1 juni 2020