Herinneringen aan Pieters Graafland (86): "Eddy was een heer"

30 april 2020, 07:47   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het overlijden van Eddy Pieters Graafland (86) heeft een hoop losgemaakt in de Nederlandse voetbalwereld. Diverse voormalig ploeggenoten hebben de loftrompet over hem gestoken. "Eddy was een heer", vertelt Wim Jansen, die jarenlang ploeggenoot was van Eddy PG en genoot van zijn kwaliteiten en persoonlijkheid. Dat gold voor veel ploeggenoten.

"Als je bijna vijftig keer in het Nederlands elftal hebt gestaan - en destijds werden er per jaar minder interlands gespeeld - zegt dat veel over je kwaliteiten. Eddy was echt een geweldige keeper. Volgens mijn vrouw had hij zelfs zijn eigen fanclub", aldus Jansen tegenover De Telegraaf. Dat hij van Ajax over was gekomen, deed daar niets aan af. "Ed werd helemaal niet als Ajacied gezien, sommige mensen konden niet geloven dat we uit Amsterdam kwamen."

Lees ook: Feyenoord rouwt om overlijden Eddy Pieters Graafland (86) 

Ook Willem van Hanegem kwam tot mooie woorden over zijn voormalige ploeggenoot. "Normaal zijn keepers lichtelijk gestoord, dat was hij niet. Hij was meer een nette heer, schriftgeleerde-achtig. Hij hoorde eigenlijk niet in de goal. Hij hoorde eigenlijk niet eens bij een voetbalclub", vertelde De Kromme tegenover de NOS. "En dan liep hij er juist altijd heel fit bij, vergeleken bij die andere kneusjes..."

De Volkskrant blikt in een verhaal terug op de loopbaan van Eddy Pieters Graafland. 'Hij was zo populair dat er voetbalschoenen naar hem werden vernoemd. Pieters Graafland was de eerste Nederlandse voetballer met een fanclub en werd in 1965 geëerd door zanger Kleintje Pils Ton. Zo is Eddy Pieters Graafland, heette de single, met de tekst: 'Zo is Eddy Pieters Graafland, hij vangt ballen hoog en laag, want hij is keeper, hij doet alles even mooi, mooi, mooi', herinnert de ochtendkrant. 'In de voetbalwereld liet hij zich niet vaak meer zien. Het trainerschap was niets voor hem. Pieters Graafland werd middenstander en was eigenaar van een zaak in relatiegeschenken.'

In het Algemeen Dagblad is er een terugblik op de loopbaan van de voormalig Feyenoord-keeper en blikt het terug op het jaar van de Europa Cup winst. 'Eddy PG', zoals hij bekend stond, was de doelman van Feyenoord, toen dat in 1970 de Europa Cup 1 won. Dat hij dat jaar op 6 mei onder de lat stond bij de Rotterdammers tegen Celtic in het San Siro-stadion, was destijds verrassend. Coach Ernst Happel had in dat seizoen lange tijd de voorkeur gegeven aan Eddy Treijtel. Tot de laatste, vlak voor de finale in Milaan, zwak voor de dag kwam tegen Ajax', schrijft het AD. En dus kreeg Pieters Graafland – die zelf overwoog om het niet te doen overigens - een basisplaats in de eindstrijd en vulde dat naar behoren in.

'Pieters Graafland, bekend om zijn vreesloze stijl van keepen (regelmatig dook hij met het hoofd en schouder vooruit naar de bal) hield van iedere tegenstander bij in welke hoek die de strafschop schoot', schrijft Trouw. 'Hij was verantwoordelijk voor een sportzaak in Rotterdam-Zuid. Ook daar kwam zijn punctualiteit goed van pas. Nadien hielp hij zijn zoon in een winkel voor relatiegeschenken. (...) Na zijn carrière maakte hij met voormalig Trouw-journalist Matty Verkamman een documentaireserie met unieke beelden. Pieters Graafland was een begenadigd amateur-filmer en had tijdens zijn carrière zijn camera bijna altijd mee, 'omdat ik niet zo van kaarten hield'. Dat resulteerde in uren beeldmateriaal, in kleur, uit het tijdperk 1958-1970.'

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen