Terug naar seizoen 2008/09: eerste prijs voor Heerenveen

1 mei 2020, 13:40   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De Eredivisie ligt stil en ook in het buitenland wordt niet gevoetbald. Alle tijd om de archieven in te duiken in de nostalgische seizoenen die Nederland heeft gekend. We blikken terug op de verrassingen van de laatste twintig jaar: welke clubs, spelers en trainers zorgden voor vreugdevolle verrassingen of juist sombere surprises? In deel negen: het seizoen 2008/2009 waarin sc Heerenveen de eerste prijs uit de clubhistorie veroverde.

Heerenveen begon het seizoen met Trond Sollied als nieuwe trainer. Hoewel Gertjan Verbeek steevast Europees voetbal haalde met de Friezen, wilde de toenmalige clubleiding een nieuwe stap maken in hun ambitie. Daarom werd zijn contract niet verlengd en moest er een nieuwe trainer komen. Solllied was voor Heerenveen de gewenste internationaal gelouterde trainer. De eigenzinnige Noor had indruk gemaakt met landstitels als trainer van Olympiakos Piraeus, Club Brugge (twee keer) en Rosenborg. Ook stonden er twee bekerwinsten op zijn palmares.

Milan op bezoek

De eerste opdracht die Sollied kreeg, was Heerenveen naar de groepsfase van de Europa League te loodsen. In die missie slaagde hij met vlag en wimpel: het Portugese Vitoria Setubal (1-1, 5-2) werd in de voorronde eenvoudig opzij gezet. De loting voor de groepsfase werd een droomloting. Het lot koppelde Heerenveen aan AC Milan, VfL Wolfsburg, Portsmouth en Sporting Braga. Destijds kende de groepsfase van de Europa League groepen met vijf ploegen en troffen zij elkaar slechts eenmaal. 

Het bezoek van Milan, toen onder leiding van Carlo Ancelotti, aan het Friese Haagje liet Heerenveen watertanden. Bij de Rossoneri speelden toen nog mannen als Ronaldinho, Filippo Inzaghi, Kaka, Andriy Shevchenko, Gennarro Gattuso, Dida en Gianluca Zambrotta. Zij kwamen ook allemaal in actie. Negentig minuten waande Heerenveen zich in de voetbalhemel. De 1-3 nederlaag mocht de pret ook niet drukken. Dat de overige Europese duels ook werden verloren, was daarentegen wel een teleurstelling.

De prestaties in de competitie verliepen ondertussen met pieken en dalen. Hoogtepunten waren de 5-2 zege op Ajax en de spectaculaire overwinning in Groningen (2-3), nederlagen tegen FC Twente (6-0) en Sparta (4-1) kwamen daarentegen hard aan. Het bracht Heerenveen halverwege op de zesde plaats van de Eredivisie. In het bekertoernooi bereikten de Friezen eenvoudig de achtste finale. MVV (0-3) en de amateurs van Haaglandia (7-0) bleken eenvoudige obstakels.

KNVB Beker

De loting van de kwartfinale koppelde Heerenveen aan NEC, waarvoor Lasse Schöne de belangrijkste speler was. De Deen opende tegen zijn oude club nog de score, maar trok Heerenveen dankzij Paulo Henrique en een Zweedse dubbelklapper van Elm en Patrik Ingelsten aan het langste eind. Met een uitwedstrijd in de halve finale tegen Volendam kwam de rode loper naar de finale helemaal uit te liggen. De vroege openingsgoal van Elm zette Heerenveen gelijk op het goede spoor richting De Kuip. Die voorsprong hield Heerenveen met hangen en wurgen vast. De ploeg van Sollied ontsnapte aan een penalty tegen en overleefde ook grote mogelijkheden van de thuisploeg. In de slotfase maakte Daniel Pranjic aan alle Friese onzekerheid een einde: 0-2.

Final

Na verloren bekerfinales tegen Ajax (1993) en Roda JC (1997) was nu Twente de tegenstander. Solli-ed dwaan?, vroeg heel Friesland die zeventiende in mei zich af. Tegen de Tukkers, die in de halve finale afrekenden met NAC Breda, gold Heerenveen als de underdog. Een paar weken voor de finale eindigde de generale in competitieverband nog onbeslist (1-1). Ook in de bloedstollende bekerfinale kwam er binnen de reguliere speeltijd geen winnaar. Sollied liet zijn elftal op het scherpst van de snede spelen. Al binnen twintig minuten moesten Marko Arnautovic en Peter Wisgerhof zich laten vervangen. De openingstreffer van Goran Popov halverwege de eerste helft paste helemaal binnen het spelbeeld. De gelijkmaker na rust van Eljero Elia liet het duel echter kantelen.

Heerenveen ging op het tandvlees naar de verlenging. Door de intense negenting minuten zaten de Friezen helemaal stuk in die verlenging. De zeer gelukkige treffer van Bonaventure Kalou kwam dan ook precies op het juiste moment. Een van richting veranderd schot belandde achter de kansloze Sander Boschker. Als een feniks uit zijn as herrezen stevende Heerenveen af op de eindzege. Maar nota bene voormalig Heerenveen-speler Youssouf Hersi liet de finale vlak voor tijd uitdraaien op penalty's. Dat hij als kleinste man scoorde met z'n hoofd, maakte het extra zuur voor Heerenveen. Toch wordt af en toe de naam van Hersi nog gescandeerd vanaf de tribunes in het Abe Lenstra Stadion. Zijn naam staat in Friesland voor altijd symbool voor iemand die een penalty mist. Hersi ging in de finale van held naar schlemiel door als enige in te missen in de strafschoppenreeks. Zijn penalty ging huizenhoog over het doel van Hans Vonk.

Het betekende dat de prijzenkast in Heerenveen niet langer leeg is. De club, die in de Eredivisie dat seizoen als vijfde eindigt, was dronken van geluk. Eindelijk is de dennenappel van Heerenveen. Sollied maakte zijn naam als prijzenpakker opnieuw waar. Zoals de clubleiding voor ogen had, leek de Noor Heerenveen een stap verder te brengen. Schijn bedroog, want een paar maanden later stond de trainer op straat. Sindsdien volgen bestuurlijke crises en trainers elkaar in rap tempo op. Maar Sollied zal voor altijd aan Heerenveen verbonden blijven, als de man die de club naar de eerste prijs loodste.

Resultaat: 5e

Trainer: Trond Sollied

Topscorer: Danijel Pranjic (16)

Selectie (Eredivisie-duels)

Keepers: Kenny Steppe (8), Brian Vandenbussche (22), Hans Vonk (4) Verdedigers: Daryl Janmaat (10), Calvin Jong-A-Pin (16), Henrico Drost (4), Milan Kopic (3), Kristian Bak-Nielsen (30), Michel Breuer (30), Michael Dingsdag (31), Goran Popov (24) Middenvelders: Michal Svec (28), Danijel Pranjic (30), Christian Grindheim (30), Mikaa Väyryinen (17), Geert-Arend Roorda (4) Aanvallers: Luciano Narsingh (2), Tarik Elyounoussi (20), Paulo Henrique (26), Reza Ghoochannejhad (1), Roy Beerens (29), Arnor Smarason (21), Pedro Beda (2), Donovan Deekman (1), Patrik Ingelsten (12), Bonaventure Kalou (19), Gerald Sibon (25), Pawel Wojciechowski (3)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen